• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Škola plivanja za hadžićke osnovce

Općina Hadžići, putem Službe za opću upravu, društvene djelatnosti i zajedničke poslove i ove godine finansira vrhunsku školu plivanja za učenike četvrtih razreda na Olimpijskom bazenu „Otoka“. Ukupno 244 učenika iz sve četiri hadžićke osnovne škole će naučiti i usavršiti svoje plivačke sposobnosti.

Obuku učenika vrše uposlenici „Olimpijskog bazena Otoka“, profesori sporta i tjelesnog odgoja, kao i studenti Fakulteta za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu. Trajanje jednog ciklusa je deset treninga po jedan sat od ulaska na bazen.

Na prvom času vrši se inicijalno testiranje, a na posljednjem finalno. Na inicijalnom testiranju se provjeravaju plivačke sposobnosti i na osnovu toga se đaci selektiraju u homogene grupe: neplivač, plutač, poluplivač, plivač početnik i plivač. Za model procjene uzeti su preplivani metri i utisak instruktora. Da bi dijete moglo postati plivačem potrebno je da može preplivati 25m bazena nekom tehnikom na prsima, zatim da se okrene i prepliva još 25 m na leđima te samostalno izađe iz bazena.

Svaki trening počinje odgovarajućim zagrijavanjem na suhom, nakon čega ide ulazak u bazen. Dosadašnji rezultati su dobri, jer većina djece se nakon obuke oslobode straha od ulaska u vodu ili potapanja glave, a oni koji već vladaju plivačkim tehnikama ih dodatno usavrše.

Općina Hadžići je za ovaj projekat izdvojila preko 15.000 KM, što podrazumjeva troškove škole plivanja i prevoza od škole do bazena, kao i povratak do škole.