• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Obilježena godišnjica bitke za Postolac-Blinje

Na spomen-obilježju borcima Armije i MUP-a RBiH u Sastavcima kod Tarčina danas je obilježena godišnjica bitke za Postolac-Blinje. Polaganjem cvijeća odata je počast proslavljenim borcima-komandantima ARBiH: Zahiru Kariću Belom, Suadu Mehmediću Sudi, Sretenu Lojanici Sreti, Adnanu Turčinoviću Adi, Ismetu Šariću i ostalim poginulim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH .

Postrojbe HVO-a 16. i 17. juna 1993. godine granatiraju sela u dolini Lepenice: Žežalovo, Bukovicu i Solakoviće, nakon čega su uslijedili pješadijski napadi. U tom periodu borci 9.bbr ARBiH branili su liniju odbrane u dužini od 42 kilometra, od Golog brda desno, do Meorišta, lijevo, a da linija razdvajanja s HVO-om nikada nije bila mirna.

U borbama vođenim s bojovnicima HVO-a 20. juna 1993. godine na širem rejonu Blinja poginuli su Zahir Karić Beli, Suad Mehmedić Sudo, Sreten Lojanica Sreto, Ismet Šarić i Adnan Turčinović Ado.

Pored Sastavaka, proučena je Fatiha na šehidskom mezarju Kahrimani. Na groblju Dub, minutom šutnje i polaganjem cvijeća, odata je počast Sretenu Lojanici Sreti.