Tarčin: Obilježena 26. godišnjica od pogibije sedam civila

Na današnji dan 1993. godine, prije 26 godina, ispaljena je granata sa položaja Vojske republike Srpske iz pravca Hadžića koja je pala kod Osnovne škole Hilmi ef. Šarić u Tarčinu te ubila sedam, a ranila šest naših sugrađana. Među poginulim je bilo troje djece. Tragičnog 17. jula poginuli su: Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković.

Tarcin_godisnjica_2019_2 Tarcin_godisnjica_2019_6

Delegacije Kantona Sarajevo, Općine Hadžići, Udruženja civilnih žrtava rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, OO SDA Hadžići, porodice i komšije ubijenih položili su danas vijence na spomen ploču žrtvama masakra te učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast ubijenim.

Tarcin_godisnjica_2019_8 Tarcin_godisnjica_2019_12

Okupljenima se obratila dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Smiljana Viteškić.

„ Danas govorimo o njima jer je to jako važno ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti već posebno zbog budućnosti. Potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusni zločin ne bi ponovio, ovdje niti bilo gdje u svijetu. Nažalost i danas smo svjedoci ubijanja nedužnih ljudi i djece u nama ne tako dalekom susjedstvu. Također smo svjedoci da svijet čini jako malo, gotovo ništa da spriječi takve zločine. Stoga treba se podsjetiti na 1000 dana opsade Sarajeva u kojoj su njeni građani bili izloženi velikim patnjama. Mučeni glađu, žeđu, pod konstantnim granatiranjem i snajperskom vatrom. U takvim uslovima je poginulo preko 12. 000 građana od toga 1601 dijete. Neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjersku ni nacionalnu pripadnost. Stradali su svi podjedanko. Bez obzira na prošlost naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati. To su ideje suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena, a počinioci tih strašnih zločina, pa i ovoga kojeg danas obilježavamo moraju biti adekvatno kažnjeni, kazala je Viteškić.

Tarcin_godisnjica_2019_16 Tarcin_godisnjica_2019_17

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0