Sala za vjenčanje u novom ruhu

Sklapanje braka je svečani čin stoga i ambijent  gdje se vrši sklapanje braka treba da bude svečan i svečarskog karaktera.  Općinska sala za vjenčanja u ulici Hadželi na broju 61, u potpuno novom ruhu, dočekuje mladence.

Sala_za_vjenčanje_2019

U mnogo ljepšem i prijatnijem ambijentu, budući supružnici će izgovarati “sudbonosno da”, a i matičari će imati mnogo bolje uslove za obavljanje čina vjenčanja.

Sala_za_vjenčanje_2019_1

Prema podacima Službe za opću upravu, društvene djelatnosti i zajedničke poslove, sala je u potpunosti renovirana, klimatizirana, adekvatno osvijetljena te je postavljena pozadina za vjenčanja.

Sala_za_vjenčanje_2019_4

“Postojala je potreba da dodatno uredimo prostor za vjenčanja kako bi se naši mladenci, ali i oni koji prisustvuju vjenčanju osjećali ljepše, ugodnije i komfornije.”, kazala je pomoćnica načelnika Suada Kalem.

 

 

 

PROCEDURA SKLAPANJA BRAKA U OPĆINI HADŽIĆI

Sklapanje braka vrši se u skladu sa Porodičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ broj 35/05 i 41/05). Prema Porodičnom zakonu postupak sklapanja braka vrši matičar-državni službenik. Prijava za sklapanje braka podnosi se u roku koji ne može biti kraći od 30 dana prije željenog termina za sklapanje braka, osim u izuzetnim, opravdanim slučajevima u skladu sa Zakonom. Prilikom najave potrebno je prisustvo oba buduća bračna partnera. Potrebna dokumentacija mora biti u originalu čiji datum izdavanja nije stariji od 6 mjeseci. Prijava za sklapanje braka podnosi se u Matičnom uredu Općine Hadžići, Hadželi 173.

Dokumenti potrebni za sklapanje braka bh. državljana

 • rodni listovi mladenaca
 • uvjerenje o državljanstvu mladenaca
 • prijave prebivališta mladenaca i svjedoka
 • lične karte mladenaca i svjedoka na uvid
 • naknada posebnih troškova na žiro račun Općine Hadžići

 Dokumenti potrebni za sklapanje braka sa stranim državljaninom

 • Izvod iz MKR- internacionalni, original
 • Uvjerenje o slobodnom bračnom stanju-original
 • Uvjerenje o državljanstvu, original sa prevodom
 • Uvjerenje da nema zakonskih smetnji za sklapanje braka sa državljaninom/državljankom BiH, tzv. Nulla ostea, original sa prevodom
 • Ovjerena kopija pasoša sa prevodom
 • Original ili ovjerena kopija prijave boravka u Bosni i Hercegovini

Napomena za dokumentaciju: Svi dokumenti ukoliko potiču iz država potpisnica Haške konvencije moraju sadržavati pečat Apostille. Dokumenti iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije moraju biti ovjereni od strane Ministarstva vanjskih poslova države u kojoj su izdati i nadovjereni od strane Ambasade BiH ili Ministarstva vanjskih poslova Bosne I Hercegovine.
Izvodi iz matičnih knjiga izdati na internacionalnom obrascu ne podliježu bilo kakvom nadovjeravanju. Prilikom najave vjenčanja i na vjenčanju obavezno je prisustvo ovlaštenog sudskog tumača ukoliko osoba ne poznaje bosanski jezik.

 Termini za sklapanje braka

Sklapanje braka subotom i nedjeljom vrši se na svečan način u Sali za vjenčanje Općine Hadžići, Hadželi 61.

Sklapanje braka u redovnom terminu (ponedjeljak-petak) od 08:00 do 15:00 sati u Matičnom uredu Općine Hadžići, Hadželi 173.

Visina naknade za sklapanje braka u Općini Hadžići regulisana je Pravilnikom o naknadama za posebne usluge u Općinskoj službi za opću upravu i zajedničke poslove Općine Hadžići. Budući bračni partneri za sklapanje braka radnim danom u redovnom terminu trebaju izdvojiti 10 KM, subotom 60 KM i nedjeljom 210 KM.

Uplata se vrši kod Unicredit Banke. Primaoc: Depozitni račun Općine Hadžići. Broj: 3380002210025471. Općina: 038. Vrsta prihoda:722 134. Svrha plaćanja: Uplata za vjenčanje.

Sve dodatne informacije možete dobiti putem telefona 033/428-346.

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0