Priznanje za doprinos u radu Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih iz Hadžića

Predsjednica Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih iz Hadžića Mevlida Hadžihasanagić i generalni sekretar Ferida Nišić uručile su danas načelniku Općine Hadžići Hamdi Ejuboviću zahvalnicu za izuzetan doprinos u organizaciji i realizaciji dženaze za 12 ubijenih mještana Donjih Hadžića pronađenih u masovnoj grobnici na Igmanu, lokalitet “Lokvice” početkom juna 2019. godine.

Nestali_zahvalnicai_2020 Nestali_zahvalnicai_2020_3

Almir Nuhanović, Šefik Nuhanović, Hasan Nuhanović, Selver Piknjač, Fahrija Hrnjić, Ahmed Lokvančić, Salko Beganović, Zahira Karavdić, Hamdo Hasanović, Mirsad Veljković, Emir Bašić i Sejfo Kadrić su pronašli posljednji smiraj na mezarju Donji Hadžići. Porodice su čekale 27 godina da se dostojanstveno oproste od svojih najmilijih. Ubijeni su od strane srpsko-crnogorskog agresora tokom bijega na slobodnu teritoriju. Ruke su im bile vezane žicom, a noge kaišom u trenutku ubistva.

Nestali_zahvalnicai_2020_4

Na području općine Hadžići do sada je ekshumirano 130 nestalih osoba. Nestale osobe sa područja Hadžića ekshumirane su iz masovnih i pojedinačnih grobnica sa 63 lokacije. Srpsko-crnogorski agresor je iza sebe ostavio 10 masovnih grobnica, dvije zajedničke i desetine pojedinačnih. U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za 7.210 nestalih osoba. Među njima su i 74 nestale osobe iz Hadžića.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0