Pokrenuta proizvodnja cvijeća i ukrasnog bilja za potrebe zelenih površina općine Hadžići

Općina Hadžići ustupila je JKP “Komunalac” parcelu „Prijeki čair“ (lokacija preko puta upravne zgrade FK Radnik) na period od 10 godina na upravljanje i održavanje s ciljem pokretanja plasteničke proizvodnje cvijeća i ukrasnog bilja za estetsko uređenje javnih površina na području naše općine. U prvoj fazi radova izvršeno je čišćenje, nivelisanje i uređenje parcele, izrada parkinga i pristupnih puteva,  ograđivanje, izrada vodovodnog priključka i postavljanje plastenika dimenzija 5,5 m x 32m sa sistemom za zalijevanje.

Plastenik_JKP_Komunalac_2018 Plastenik_JKP_Komunalac_2018_1

Prozvodnja će se odvijati u dva turnusa: proizvodnja dvogodišnjeg cvijeća za jesenju sadnju (Viola Wittrockiana, Bellis perennis) i proizvodnja jednogodišnjeg cvijeća za proljetnu sadnju (Tagetes, Begonia semperflorens, Ageratum, Salvia, Impatiens, Alyssum).

Plastenik_JKP_Komunalac_2018_6

Postojeći kapaciteti su proizvodnja 5.000 – 6.000 komada, dok bi se u narednom periodu proizvodilo do 10.000 komada. U drugoj fazi radova će se realizovati priključak na električnu mrežu, postavljanje sistema za zagrijavanje prostora i izrada nedostajućih pratećih objekata.

Plastenik_JKP_Komunalac_2018_3 Plastenik_JKP_Komunalac_2018_7

Općina Hadžići je za proizvodnju cvijeća i ukrasnog bilja u 2018. godini planirala sredstva u iznosu od 100.000 KM.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0