Okrugli sto “Poduzetništvo i škola – od ideje do realizacije”

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, Privredne komore KS, Općine Hadžići i JU Srednjoškolski centar Hadžići danas je u multimjedijalnoj sali Hadžići održan Okrugli sto “Poduzetništvo i škola – od ideje do realizacije”.

SC_Hadzici_okrugli_sto_2018_2 SC_Hadzici_okrugli_sto_2018_7

– Potreba za podučavanjem i učenjem za poduzetništvo u odgojno-obrazovnim ustanovama, s ciljem odgovarajuće pripreme djece i mladih za život i profesionalni razvoj u današnjim i budućim društvenim i tržnišnim uslovima, više nije upitna. Preostaje nam naći najbolje odgovore na pitanja šta, kako i kada odgajati i obrazovati učenike u srednjim školama te kako oblikovati odgovarajuće, poduzetnički orijentirane kurikulume i postići da stručni, programski, organizacijski i materijalni resursi naših škola ostvaruju željene odgojno-obrazovne ishode. S toga smo danas ovdje da vas saslušamo, kazao je u svom uvodnom obraćanju Senad Kovačević predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići.

 

S obzirom da je gorući problem u našoj zemlji nezaposlenost, gosti današnjeg Okruglog stola bili su uspješni direktori i menadžeri koji su prepoznali važnost saradnje sa obrazovnim institucijama, a koji već dugi niz godina u svojim firmama realiziraju dio praktične nastave za učenike JU Srednjoškolski centar Hadžići. Prisutnima su se obratili Eduard Kapetanović, direkotr hotela Hills i Hollywood, Elvir Toholj menadžer Hotel GastrolD, Nusret Kaleta direktor JKP Komunalac Hadžići, Emina Đafić menadžerica Akova Impexa te Tarik Bandić menadžer na polju razvoja tursitičkih potencijala. Važno je napomenuti da su gosti današnjeg Okruglog stola bili i učenici završnih razreda koji su još za vrijeme svog srednjoškolskog obrazovanja prepoznati od strane poslodavaca i osigurali svoje mjesto na tržištu rada. Upravo im je tu mogućnost dao sistem dualnog obrazovanja koji implementira naš Srednjoškolski centar. O tome je govorio ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović.

SC_Hadzici_okrugli_sto_2018_9 SC_Hadzici_okrugli_sto_2018_20SC_Hadzici_okrugli_sto_2018_19

Na kraju se prisutnima obratio i direktor SC Hadžići Selver Ejubović kao realizator obrazovne politike rada u srednjim stručnim školama. Poruka sa današnjeg skupa bila je da uspješne priče podstiču škole, odgovorne za politiku obrazovanja i preduzeća da krenu novim putevima saradnje. Jer, na kraju svi dobijaju i učenici i preduzeća i lokalna zajednica.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0