Održana manifestacija „Dani otpora i herojstva Lokve 92-95“

U organizaciji Općine Hadžići i Udruženja “9.bbr” danas je u Lokvama održana manifestacija “Dani otpora i herojstva Lokve 92-95”. U selu Lokve, u toku agresije na BiH u periodu 1992-1995, živote su dali 24 šehida i dvije civilne žrtve rata. Na spomen-obilježje kod džamije i spomen-obilježje ispred područne osnovne škole Lokve cvijeće su položile i Fatihu proučile delegacije Općine Hadžići, delegacije boračkih udruženja, predstavnici Mjesne zajednice Lokve i predstavnici Općinskog odbora SDA Hadžići.

Lokve_2019_4 Lokve_2019_8

„Bilo šta da se kaže o herojskim Lokvama malo je. Borci sa ovog područja su branili pored slobodnih teritorija općine Hadžići i put spasa prema opkoljenom glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Sve što je trebalo da prođe za Sarajevo, prošlo je ovim putem. Sve iz Sarajeva i iz istočne Bosne prošlo je također ovim putem. Jedino ovim putem neprijatelj nije nikada prošao, a ta zasluga pripada samo herojima sa Lokava“, Ešref Bajrektarević ratni komandant Devete brdske brigade ARBiH i predsjednik Udruženja „9.bbr“.

Lokve_2019_9 Lokve_2019_13

„Imali smo velike bitke. Svaki dan ili svako drugi dan su nas napadali zbog puta prema Sarajevu. Napadali su nas tenkovima, pragama, na početku rata i avionima. Međutim nikada nismo dozvolili da nam pređu liniju. Oskudna je bila naša ratna oprema od ručno pravljenih bombi i pješačkog naoružanja do nešto malo originalne vojne opreme JNA koju smo krali iz kasarne Krupa u Zoviku. Ono što smo imali na pretek jesu naša velika srca. Malo ko je imao takvo srce kao što su to imali Lokljani. Od sedam do 77 godina su svi imali obavezu da pomognu nama borcima i sami su na taj način bili borci. Treba napomenuti da su Lokvama prolazile brojne izbjeglice iz istočne Bosne. Njima smo davali svoju hranu. Ubrzo smo i mi ostali bez hrane, ali nismo dozvolili da iko bude gladan ili žedan“, prisjetio se vremena agresije Rasim Šehić Rase, legenda Lokavskog ratišta.

Lokve_2019_14 Lokve_2019_22

Ovogodišnjem obilježavanju manifestacije „Dani otpora i herojsta Lokve 92-95“ svoj doprinos su dali učenici osnovnih škola iz Pazarića i Tarčina te najmalđi članovi Kultuno-umjetničkog društva „Igman“ Hadžići.

Lokve_2019_23 Lokve_2019_24

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0