Dan Zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad fašizmom

Tradicionalnim prijemom kod Općinskog načelnika i polaganjem cvijeća na Centralno spomen-obilježje Hadžići danas je počelo obilježavanje manifestacije “Dan Zlatnih ljiljana” i “Dan pobjede nad fašizmom” koju organizuje Federalni Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja.

– Mi smo svjesni perioda koji je iza nas. Sa ove distance možemo ocijeniti vrijednost i značaj koji ste dali vi, vaši muževi, djeca, očevi, dobitnici najviših prizanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka”. Jedan manji broj je sada ovdje sa nama, ali ne zaboravljamo ni one koji su dali svoje živote. Cijeneći žrtvu i onih mrtvih i onih živih mi danas moramo biti zadovoljni. Moramo. S obzirom kakva nam je sudbina bila namijenjena. Namijenili su nestanak našeg naroda i naše zemlje. U tom periodu svijet je ili pomagao agresoru ili šutio. Sistemi ili režimi svjetskih zemalja nisu nam pomagali izuzev nekoliko časnih slučajeva. Ovo je dan, 9.maj, i kada se u svijetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Međutim, fašizam nikada nije pobijeđen i iz tog razloga mi moramo biti spremni, kazao je između ostalog u svom obraćanju Općinski načelnik Hamdo Ejubović.

Dan_zlatih_ljiljana_2018

– Želim da se osjećate ugodno i da makar danas zaboravite na sve probleme iako je to teško. Dan zlatnih ljiljana nije slučajno izabran, jer je to i Dan pobjede nad fašizmom. Barem tako se zove. Fašizam na ovim prostorima nikada nije pobijeđen. Možda je bio zaleđen, tamo nekada iza Drugog svjetskog rata da bi krajem osamdesetih počeo sa odleđivanjem čiju smo kuluminaciju svi osjetili devedestih godina i brutalnom agresijom na Bosnu i Hercegovinu. Nije tim fašistima, četnicima, ustašama i domaćim izdajnicima bio cilj nestanak Bosne. Cilj je bio da nestane Bošnjačkog naroda. Samo uz Božiju volju mi smo opstali uzimajući u obzir ko nas je i kako napadao, kazo je Zifet Đelko predsjednik Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja općine Hadžići.

Dan_zlatih_ljiljana_2018_7

Centralna manifestacija obilježavanja “Dana Zlatnih ljiljana” i “Dana pobjede nad fašizmom” koju organizuje Federalni Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja održati će se u srijedu 9. maja u Zenici. Polazak autobusa iz Sarajeva planiran je 13:00 sati ispred Zemaljskog muzeja, a više informacija naši članovi mogu dobiti u svojim općinskim Udruženjima.

Dan_zlatih_ljiljana_2018_13 Dan_zlatih_ljiljana_2018_15

Ovogodišnje druženje dobitnika najvećih ratnih priznanja, te porodica šehida i poginulih boraca dobitnika priznanja održati će se u petak 4. maja 2018. godine. Čast i zadovoljstvo nam je pozvati naše članove, iskrene patriote da nam se pridruže i uveličaju ovaj naš dan po sljedećem protokolu:

11:00 – Okupljanje svih učesnika na Šehidskom mezarju Veliko polje – Igman;

11:15 – Historijski čas – Veliko polje;

12:00 – Odavane počasti borcima NOR-a – Veliko polje;

12:30 – Učenje Jasina i džuma namaz – Ratna džamija Igman;

14:30 – Svečani ručak – Hotel Han Bjelašnica.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0