Dan Armije RBIH – 15. april

Koordinacija boračkih udruženja općine Hadžići i Općina Hadžići u ponedjeljak (16. aprila 2018) u 12:00 sati organizuju posjetu šehidskom mezarju Kahrimani i obilazak spomen-sobe, povodom obilježavanja Dana Armije RBiH.

   Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine (međunarodno priznate i suverene zemlje) za vrijeme agresije na RBiH. Osnovana je 15. aprila 1992. godine, a taj datum se obilježava kao Dan Armije RBiH. Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u “Bosanske rendžere”, jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH.

 

Uređenje Armije RBiH
Što se tiče strukturnog uređenja armije, treba reći da je bila sastavljena od korpusa. Korpusi su bili formirani na regionalnom principu:

 1. korpus: Sarajevo
  2. korpus: Tuzla
  3. korpus: Zenica
  4. korpus: Mostar
  5. korpus: Bihać
  6. korpus: Konjic
  7. korpus: Travnik
  Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb iste je, ustvari, grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je “Zlatni ljiljan”, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0