Zvizdić: BiH nije tempirana bomba nego masovna grobnica za desetine hiljada ubijenih Bošnjaka

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je prisustvovao dženazi, naglasio je da je ovaj dan prije svega bitan za porodice ubijenih Bošnjaka koje su poslije 27 godina traganja konačno pronašle ostatke svojih najdražih u jednoj od više od 700 masovnih grobnica u BiH.

75341087_2533226536760009_7657129349564334080_o

“To je možda i najbolji odgovor na konstatacije iz Evrope da je BiH tempirana bomba. BiH je u stvari masovna grobnica za desetine hiljada Bošnjaka muslimana koji su ubijeni samo zbog toga što su imali drugu vjeru ili imena u odnosu na zločince. Ključna poruka je da se mora doći do pravde i priznati istina ko je napravio zločine u BiH, a da počinioci moraju prihvatiti odgovornost i za to moraju biti kažnjeni da bi se snažnije moglo ući u procese pomirenja i oprosta”, izjavio je Zvizdić.
Naglašava da do zaborava ne može doći jer bi u tom slučaju Bošnjaci izgubili dostojanstvo i našli se na putu gubljenja identiteta.
“Ne smije doći do zaborava ne zbog osvete već iz razloga da se to više nikada ne ponovi. Svi mi u BiH koji volimo ovu zemlju odbijamo geslo fašizma i rasizma koje se pokušava promovirati. Živjeli smo 600 godina zajedno i nastavit ćemo ali samo s onima koji su ljudi i poštuju moralna načela”, dodao je.
Još se traga za 74 Bošnjaka iz Hadžića, starosti od 19 do 70 godina, koji se vode kao nestali.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0