Vlatko Glavaš: ”Kapiten teškog vremena” pred Hadžićanima

Autobiografija pod nazivom “Kapiten jednog teškog vremena” promovisana je sinoć u multimedijalnoj sali Hadžići. Radi se o životopisu jednog od najvažnjih fudbalera u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine Vlatku Glavašu. Knjigu je uredio dugogodišnji novinar i publicista mr. sc. Muhamed Bikić, a na  promociji su pored njega govorili Rešad Kulenović i Damir Beća, nekadašnji treneri i fudbaleri FK Radnik.

_ADO2269

-Vlatko je moj brat. Bosanac. Patriota. Poznajem njegovu porodicu i mogu reći da se radi više od prijateljstva. Nije slučajno da sam ja razlog zašto je ova knjiga ugledala svjetlo dana. Knjiga govori o Vlatku, njegovom djetinjstvu, odrastanju, nastupima u Iskri gdje je sve počelo. S obzirom da večeras ovdje ima djece za njih imamo poruku i pouku. Vlatko Glavaš je iz jedne Iskre otišao i zaigrao u Bundesligi, svojim golovima Fortunu je uveo u elitni rang takmičenja, zaigrao je za reprezentaciju BiH svim srcem i bio je kapiten protiv velikog Brazila.To malo ko može da ostvari te da se na kraju igračke karijere oprosti protiv reprezentacije Svijeta. Zamislite sada koliko je Vlatko dobar čovjek kada mu je dragi Bog podario ovakve stvari u životu, kazao je u svom izlaganju Bikić.

_ADO2265

Ovaj naslov promovisan je u velikom broju gradova BiH. Glavaš kaže kako je cilj predstaviti ga čitavoj Bosni i Hercegovini nakon čega će se ići u štampu. Sav prihod namjenjen je djeci sa posebnim potrebama.

_ADO2278

– Svoj put sam izabrao 1994. godine i ne želim sići sa tog puta. Imam obavezu prema sebi, svojoj djeci, pokojnim roditeljima i prijateljima. Od utakmice 1994. moj život se promijenio. Bilo je to teško vrijeme. Ne za mene koliko za moje roditelje, moje sestre ili djecu koja su u školu išla pod policijskom pratnjom. Zašto je ova knjiga važna? Važna je da ne zaboravimo ljude koji su u tom vremenu imali hrabrosti da zaigraju za BiH. Rahmetli Katana, Hukić i mnogi drugi se spominju u ovom naslovu. Ova knjiga ih čuva od zaborava. Isto tako knjiga govori o tome da nas ne treba nikada biti sramota reći odakle smo. Ja živim u Dizeldorfu i moja najveća pobjeda 1994. godine bila je kada je njemačka televizija ispod moga imena napisala Bosna i Hercegovina. Do tada su nas svakako potpisivali Serbia, Croatia, Macedonia itd. Ovo je naša zemlja. Moramo je malo više poštovati i malo više voljeti, poručio je Vlatko Glavaš.

_ADO2319

Promociju pod pokroviteljstvom Općine Hadžići organizovale su vijećnice Općinskog vijeća Mevlida Bandić i Aldijana Birdžo, a moderirao Maid Dželilović.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0