Vatrogasnom društvu “Tarčin” bit će donirana oprema vrijedna 25.000 KM

Predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići Senad Kovačević, Općinski načelnik Hamdo Ejubović i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Eldar Čomor obišli su danas pripadnike Vatrogasnog društva “Tarčin”. Prilikom posjete dogovorena je nabavka hidrauličnog seta za spašavanje ljudi u saobraćajnim nesrećama vrijednog 25.000KM.

Vatrogasci_2018

– Vatrogasno društvo “Tarčin” je dobrovoljno društvo u Kantonu Sarajevo sa najvećim brojem intervencija. Ponosni smo na ono što oni rade i na rezultate koje ostvaraju u svome radu prilikom požara, poplava i drugih nesreća. Oni su ti koji prvi priteknu u pomoć. Iz tog razloga sa naše strane činimo sve da ih opremimo za ovako odgovorne poslove. Krenuli smo od nule, a danas imamo čitav vozni park i potrebnu mehanizaciju. Ono što nam je falilo, a nabavit ćemo u ovoj godini, su sredstva za spašavanje prilikom saobraćajnih nesreća, kazao je načelnik Ejubović.

Vatrogasci_2018_14

U 2017. godini Vatrogasno društvo “Tarčin” imalo je ukupno 118 intervencija.

– Nabavkom ovog alata bit ćemo potpuno kompletirani da odgovorimo svim zadacima. Zahvaljujući Općini Hadžići, Kantonalnoj upravi civilne zaštite i donatorima iz Beča danas raspolažemo svim neophodnim sredstvima kako bi intervenisali u bilo kom smislu u toku 24 sata, istako je Sifet Horman komandant VD Tarčin.

Vatrogasci_2018_20

Vatrogasno društvo “Tarčin” osnovano je 1952. godine zahvaljujući upravo nekoličini zaljubljenika u vatrogastvo. Do sada Vatrogasno društvo „Tarčin“ održalo je nekoliko kurseva za sticanje zvanja ispitanog vatrogasca i te kurseve je sa uspjehom položilo preko 230 vatrogasaca. Dio njih je nastavilo sa usavršavanjem i nadogradnjom u sticanju vatrogasnih zvanja i vještina, koji danas čine stub  ovoga društva. Trenutno VD “Tarčin” broji 47 aktivnih članova koji su osposobljeni za samostalno gašenje požara (ispitani vatrogasci). Jedinca ima 10 rukovodioca akcijom  gašenja požara. Od vozila, na raspolaganju su jedan kombi, jedno terensko vozilo,  četiri  kamiona sa vodom i opremom. Također, jedinica djeluje kao ispomoć u gašenju i spašavanju na drugim općinama u Kantonu Sarajevo.

Vatrogasci_2018_23

Godišnje naprave oko 100 intervencija, kao što su gašenje požara, poplave, saobraćajne nesreće, te ostale intervencije vezane za zaštitu i spašavanje.  Vatrogasno društvo, po ugovoru sa Općinom Hadžići ima formiranu Službu zaštite od požara i poplava, koja djeluje na području cijele općine. U prostorijama VD “Tarčin”,  pored redovnog rada dva profesionalna zaposlena radnika ima i stalna (24 satna) dežura dobrovoljnih pripadnika vatrogasne jedinice.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0