UPOZORENJE GRAĐANIMA I PRAVNIM LICIMA NA OPASNOST OD IZBIJANJA POŽARA NA OTVORENOM PROSTORU, STAMBENIM I POSLOVNIM OBJEKTIMA

 

Obzirom na nastupajući topli vremenski period sa povećanim temperaturama zraka i mogućnost pojave vjetra što povećava rizik od pojave požara,                                                                                     Obavještavamo fizička i pravna lica da u skladu sa važećim zakonskim propisima, obavezno provode preventivne mjere zaštite od požara na otvorenom prostoru.

Upozoravaju se vlasnici na zakonsku obavezu za preduzimanje preventivnih mjera zaštite od požara svojih objekata, da redovno održavaju objekte, instalacije, da su objekti i prostorije prohodni, uklone sve zapaljive stvari koje su potencijalna opasnost za gorenje i širenje požara  i dr. Upozoravamo stanovništvo na zabranu upotrebe nekontrolisane vatre na otvorenom prostoru, posebno u blizini lako zapaljivih materijala, šumskih površina, površina sumnjivih i obilježenih minskim znacima, poljoprivrednim površinama, stambenih naselja, željezničkih pruga, puteva, na trasama elektroenergetskih vodova, stambenih i pomoćnih objekata, privrednih objekata i dr.

U slučaju nastanka požara na objektima odnosno, nekontrolisanog širenja vatre na bilo kojem području općine Hadžići,  potrebno  je  odmah  obavijestiti:

  • Profesionalnu vatrogasnu jedinicu (PVJ Sarajevo) na tel. broj 123  ili
  • Vatrogasno društvo „Tarčin“ na tel. broj 033/418-882 ili
  • Operativni centar Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice općine Hadžići na tel. broj 033/421-400  (od 08,00-16,00 sati),
  • Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo,na tel. broj 121,
  • MUP Kantona Sarajevo – Policiju na tel. broj

Napominjemo da su zakonskim propisima predviđene sankcije, kaznena odgovornost, za počinioce nastanka požara jer isti izazivaju opasnost za ljudske živote kao i opasnost nastanka veće materijalne štete. Takođe, zakonski je kažnjivo ne preduzimanje propisanih preventivnih mjera zaštite od požara od strane pravnih lica, vlasnika i korisnika građevina i prostora.

 

 

SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU I MJESNE ZAJEDNICE

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0