Tarčin: Vrijedna donacija knjiga za školsku biblioteku

Općinski načelnik Hamdo Ejubović posjetio je danas Osnovnu školu „Hilmi ef. Šarić“ u Tarčinu i tom prilikom donirao školskoj biblioteci 55 naslova iz edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga. Riječ je o ediciji zasnovanoj 1995. godine kao nastojanju da se predstave najreprezentativnija djela bošnjačke književnosti, od usmene, preko starije pa sve do savremene produkcije u književnom životu Bošnjaka. Najznačajniji je to projekt u vezi s bošnjačkom književnošću, a predstavlja i svojevrsni ekvivalent sličnim projektima u bosanskohercegovačkom susjedstvu, ali i u Evropi.

„Radi se o izuzetnoj zbirci naslova koji će zasigurno obogatiti bibliotečki fond te biti od izuzetne koristi učenicima i profesorima škole. Koristim priliku da čestitam i Dan škole svim đacima, roditeljima i uposlenicima“, kazao je načelnik Ejubović.

Tarcin_Donacija_knjige_2019_1

Direktorica Zineta Bajrić se zahvalila na ovoj donaciji te načelniku uručila zahvalnicu za izuzetan doprinos u pomaganju i radu škole. Inače, ova obrazovna institucija je osnovana daleke 1928. godine. Počela je sa radom kao četverorazredna škola, pod nazivom „Škola“. Od 1953. godine odlukom SO Hadžići nastavlja djelatnost pod nazivom OŠ “Bratstvo i jedinstvo”.  U školskoj 1961/62. godini  počinje sa radom kao potpuna osnovna (osmogodišnja) škola. Po okončanju agresije na BiH, 14.12.1995. godine, dobija naziv Osnovna škola “Hilmi ef. Šarić” Tarčin.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0