Škola „9. maj“ u Pazariću dobila novi i ljepši izgled

Okončani su radovi na utopljavanju i rekonstrukciji objekta Osnovne škole „9. maj“ u Pazariću a  svečanom programu otvaranja prisustvovali su premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković, ministri za obrazovanje, nauku i mlade te prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Elvir Kazazović i Čedomir Lukić, federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović, zastupnik u Skupštini KS Eldar Čomor i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

dsc_8315 dsc_8345

Projekt je u cjelosti realiziran sredstvima u iznosu od 225.647,12 KM koja su osigurali Kanton Sarajevo, preko Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, i UNDP-i, Federalni fond za zaštitu okoliša i Ambasada Švedske u BiH. Radovi su podrazumijevali termoizolaciju vanjskih zidova školskog objekta i fiskulturne sale, sanaciju i termoizolaciju krova, zamjenu dotrajale i vanjske stolarije sa novom stolarijom, rekonstrukciju cjelokupnog sistema centralnog grijanja odnosno ugradnju termostatskih ventila i frekventno regulisanih pumpi, te ultrazvučnog mjerača protoka.

dsc_8353

Kako je istakao ministar Kazazović, u ovoj školi su tokom zimske sezone zabilježeni veliki troškovi grijanja koji će ovom rekonstrukcijom biti bitno smanjeni.

Direktor škole Edin Kazazović je zahvalio na izdvojenom novcu za rekonstrukciju škole i naveo da će se njenim utopljavanjem osigurati komforniji uslovi za boravak oko 410 učenika. Kazao je da je fasada na školi bila u jako lošem stanju, kao i da su troškovi za njeno zagrijavanje na godišnjem nivou iznosili oko 72.000 KM.

dsc_8389

Po riječima nekadašnjeg učenika ove škole, a danas načelnika Ejubovića, ovo je najstariji objekt škole na području općine Hadžići, izgrađen prije 100 godina, čijom su sanacijom učenicima omogućeni puno bolji uslovi za boravak i rad.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0