Sjećanje na zločin počinjen u Donjim Hadžićima

Na današnji dan, prije 25 godina, srpsko-crnogorski agresor u naselju Donji Hadžići započeo je svoj krvavi pir zarobljavanjem i ubijanjem Bošnjačkih civila. Od 30. juna 1992. godine će mučki ubiti 68 muslimana, žena, djece, staraca na njihovim kućnim pragovima i njihovim imanjima. Ovo je najsvirepiji zločin koji mještani ovog kraja pamte. Njima je danas na spomen-obilježju Donji Hadžići pročen Jasin, Fatiha i položeno cvijeće u znak trajnog sjećanja.

Donji_Hadzici_2017 Donji_Hadzici_2017_2 Donji_Hadzici_2017_7

– Nažalost ni nakon 25 godina od stravičnog zločina koji su počinili agresori pravda nije zadovoljena. Na ovom spomen-obilježju su uklesana imena 68 osoba. Ubijeni su na kućnim pragovima iz jednog jedinog razloga, a to je što su muslimani Bošnjaci. Za 41 osobom još uvijek tragamo. Ne znamo gdje su ih agresori strijeljali niti zakopali. Hvala svima koji su danas ovdje prisutni da ih se sjetimo. Posebno se zahvaljujem omladini Donjih Hadžića, kazao je pomoćnik Općinskog načelnika Izet Koro.

Donji_Hadzici_2017_9 Donji_Hadzici_2017_12 Donji_Hadzici_2017_13

–  Ovih 68 ubijenih, svi su mi bili rođaci. Sa njima sam odrastao, družio se. Neka im je vječni rahmet. Još uvijek tražimo kosti naših najmilijih. Pozivam sa ovog mjesta državu Bosnu i Hercegovinu, pravosudne organe da pokrenu sveobuhvatnu istragu i da se kazne počinioci ovog stravičnog zločina. Niko za ovo još nije odgovarao, mada smo zahvaljujući našoj Općini pokušavali na razne načine da dođemo do informacija. Nudili smo i novac za informaciju o grobnicama, ali uzalud, kazao je Dževad Musić.

Donji_Hadzici_2017_15 Donji_Hadzici_2017_18

U povodu sjećanja na 30. juni 1992. godine cvijeće su položile i Fatihu proučile delegacije Općine Hadžići, boračkih udruženja, predstavnici MZ Donji Hadžići te porodice i prijatelji ubijenih i nestalih.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0