Promovisana knjiga “Veliki vezir Gazi Atik Ali-paša (1450?-1511)”

U multimedijalnoj sali Hadžići sinoć je promovisana kniiga “Veliki vezir Gazi Atik Ali-paša (1450?-1511) autora Mr. Enesa Kazazovića. Na 141 strani autor je apsolvirao pitanje u kolikoj mjeri pojedinac može uticati na razvoj države ili mijenjati tok historije. Uloga Ali-paše, sina Radešinovog, rođenog u Drozgometvi, u izgradnji Osmanske države svakako je kolosalna. Njegov put od Drozgometve do najmoćnijeg čovjeka, tada najveće svjetske sile, primjer je mlađim naraštajima kako se radom,trudom i zalaganjem postižu velike stvari u životu. Knjiga je rezultat trogodišnjeg istraživanja, a neki od dokumenata koji su korišteni kao izvori stari su preko 500 godina. Promotori su bili profesori Edin Radušić i Aladin Husić  te Općinski načelnik Hamdo Ejubović.

Promo_knjiga_2018_19

– Ova knjiga je dokaz da vrijedne i značajne stvari mogu nastati i u sredinama izvan tih nazovimo ih intelektualnih epicentara. Knjiga je važna iz četiri razloga. Prvi je da je ova ličnost sa ovih prostora, radi se o vašem sugrađaninu iz dalje prošlosti. Drugi razlog je taj da se radi o periodu rane faze Bosne pod Osmanskom vlašću i općenito rana faza Osmanske prošlosti. Treći razlog je taj da je Gazi Ali-paša bio najviša funkcija nakon sultana koju je neko mogao dosegnuti, na što vi kao njegovi sugrađani, a i mi kao njegovi zemljaci itekako možemo biti ponosni. Četvrti razlog je pokazatelj kako jedna važna ličnost može utjecati na krupne događaje i historijske tokove, kazao je profesor Aladin Husić.

Promo_knjiga_2018_2

 

– Dokumenti korišteni za pisanje ove knjige, neki od njih, stari su skoro 500 godina. Javno napisano izaziva poseban oprez kod svakog ko se bavi naukom. Kada za nekog kažete da piše s mjerom on je sebe obezbijedio za buduće genracije. Upravo je autor ove knjige profesor Kazazović čovjek s mjerom. Kada historičar piše, svi mi očekujemo da on napiše poželjnu prošlost. Nešto što nama odgovara u ovom trenutku. Da je dobra i da nas podigne. Zbog toga ova knjiga ima tu mjeru. Autor je odolio iskušenju vremena u kojem mi živimo. Napisao je knjigu koja je za više generacija. Nije samo za nas koji smo sada tu pa nam je poželjno da imamo jednog Bošnjaka koji je bio važna ličnost u jednom velikom carstvu. Svojim radom, trudom i zalaganjem Gazi Ali-paša se uzdigao do najviše funkcije u tada najmoćnijoj državi svijeta. To može biti uputa za sve mlade da svojim trudom postignu ono što žele. istako je profesor Radušić.

Promo_knjiga_2018_1

– U ime svih zahvaljujem se autoru knjige Mr. Enesu Kazazoviću što nam je podario djelo koje osvjetljava našu prošlost. Knjiga govori o jednoj ličnosti, našem sugrađaninu, o jednom ispravnom putu kako da od svoga života napravite nešto značajno.  Interesantno će biti svima pročitati kako je jedan momak iz Drozgometve svojim zalaganjem dožao na najviših položaja tada najmoćnije države svijeta, istakao je Ejubović.

Promo_knjiga_2018_4

– Kada sam načelniku Općine prije tri godine predložio ovaj projekat  on je odmah prepoznao vrijednost te ideje i svesrdno se založio da štampanje knjige pod nazivom “Veliki Vezir Gazi Atik Ali-paša” bude finansirana od strane Općine. Građani Općine trebaju biti ponosni na Velikog vezira Ali-pašu sina Radešinovog rođenog u Drozgometvi sredinom 15. vijeka koji je usprkos svom skromnom porijeklu uspio ostvariti značajan utjecaj na povijesni razvoj Osmanskog carstava u okviru kojeg je i Bosna dijelila zajedničku sudbinu sa ostatkom jugoistočne Evrope. Godine 2011. tačno se napunilo 500 godina od junačke smrti Velikog vezira Ali-paše u Anadoliji i evo danas u Hadžićima blizu njegovog rodnog mjesta, Drozgometve, mi ovom knjigom ponovo oživljavamo uspomene na lik i djelo ovog svjetskog velikana, kazao je autor Kazazović.

Promo_knjiga_2018_16

Promo_knjiga_2018_3

Štampanje knjige finansirala je Općina Hadžići, a promovisana je u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i Dana Općine Hadžići. Posjetitelje je kroz promociju vodila Emra Poljo dok su za predivne izvedbe sevdalinki bili zaduženi Bedila Hasić, Mirza Bajrić i Ekrem Kahriman.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0