• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Kahrimani: Obilježena 29. godišnjica Prvog korpusa ARBiH

Povodom obilježavanja godišnjice Prvog korpusa ARBiH, delegacija Koordinacije boračkih udruženja i predstavnika Općine Hadžići jutros je posjetila šehidsko mezarje Kahrimani u Pazariću gdje je položeno cvijeće šehidima i poginulim borcima sa područja naše općine. Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata im je počast.

Na današnji dan, prije 29 godina formiran je Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, na prijedlog načelnika Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, generala Sefera Halilovića, prema odluci vrhovne komande Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine, Predsjedništva RBiH i predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine u cjelini. Za njegovog prvog komandanta postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Tri brigade Prvog korpusa ponijele su počasne nazive "Slavna", a četiri naziv "Viteška". Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", a od toga broja 238 posthumno, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i 19 pripadnika ratnim priznanjem "Srebreni štit".

Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 boraca Prvog korpusa "ugradilo" je svoje živote u temelje Bosne i Hercegovine. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine Prvom korpusu je dodijeljena kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.