• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Upravni odbor Saveza udruženja boraca „Patriotska liga“ Kantona Sarajevo objavljuje Saopštenje za javnost povodom nedavno objavljene knjige „Agresija i genocid u BiH 92.-95.- Pad ili izdaja Hadžića i Bosne i Hercegovine“ autora Aziza Fiše

“Autor u knjizi obrađuje dešavanja prije i tokom rata na različitim dijelovima BiH, sa posebnim osvrtom na dešavanja na području općine Hadžići, imenuje i nalazi krivce za pad Hadžića u ličnostima koji su tada i tokom rata obnašali određene rukovodne funkcije vlasti u Hadžićima, direktorima preduzeća, a posebno se na veoma tendenciozan i huškački način obrušio na policiju i tadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti Hadžići Fadila Čovića, komandira Stanice milicije Vahida Aladžuza, komandira rezervnog sastava milicije Hadžići Izeta Rizvu i Muju Ibricu koji je do izbijanja rata bio policijski službenik Stanice javne bezbjednosti Ilidža, te je obnašao funkciju načelnika ¨SJB Hadžići¨ u periodu od mjeseca septembra 1993. godine do mjeseca jula 1996. godine”, stoji između ostalog u saopštenju.

“U svojim navodima i samo njemu svojstvenim lažima, okrivljuje načelnika SJB Hadžići i komandira Stanice milicije, zamislite, za izdaju i pad Hadžića, za tobožno davanje saglasnosti za formiranje “Srpske stanice milicije” i sl. Nažalost, ovim kvalifikacijama on stavlja njima na pleća teret stradanja velikog broja nesrpskog stanovništva koji je ostao u naselju Hadžići i okolini. Očekivano, ovaj tzv. autor za takve gnusne laži ne nudi nikakvu argumentaciju već svoj sud iznosi na temelju špekulacija i poluinformacija koje je navodno dobio od pojedinaca koji očigledno ni tada, a ni tokom rata nisu igrali značajnu ulogu u odbrani zemlje”, stoji u saopštenju.

“Ovom Savezu i velikom broju patriota je poznato da su prijeratni načelnik SJB Hadžići i komandir Stanice milicije, kao dugogodišnji profesionalci prije izbijanja ratnih sukoba na području općine Hadžići sa cjelokupnim aktivnim i rezervnim sastavom policije, preduzeli sve što je bilo u njihovoj moći da polcija na čijem čelu su se nalazili, održi stanje sigurnosti na zadovoljavajućem nivou što su uglavnom i uspjevali unatoč svakodnevnim opstrukcijama, provokacijama i otvorenim prijetnjama kako od strane nacionalistički orijentisanih pojedinaca, tako i od srpskih rezervista stacioniranih u kasarnama na užem lokalitetu Hadžića, a posebno onih koji su u to vrijeme dolazili sa hrvatskih ratišta.”, piše u saopštenju.

„Savez udruženja boraca „Patriotska liga“ Kantona Sarajevo obavještava javnost, a posebno boračka udruženja i organizacije proistekle iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata, da kategorično odbacujemo i osuđujemo grube i neistinite napade kojima se minimizira djelovanje patriota na području općine Hadžići, a posebno laži kojima se blate i kleveću naši saborci – ratni rukovodioci SJB Hadžići Fadil Čović i Vahid Aladžuz”, zaključuje se u saopštenju.