• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Migrantska kriza: U Hadžićima pojačane kontrole okupljanja na javnim mjestima i ugostiteljskim objektima

U zgradi Općine Hadžići danas je završen vanredni sastanak najodgovornijih osoba zaduženih za sigurnost građana općine te predstavnika državnih institucija koji se bave problemom migrantske krize. Sastanak je zakazao načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović povodom nedavnog ubistva jednog našeg sugrađanina od strane migranta u ilidžanskom naselju Otes. Sastanku su pored načelnika Općine prisustvovali načelnik Policijske uprave Hadžići Nusad Ajanović, komandir Policijske stanice Hadžići Asim Merdanović, predstavnik IOM BiH Enes Kaljanac te Muris Selimović predstavnik Službe za poslove sa strancima BiH.

 

Sigurnosna situacija na području Kantona Sarajevo je jako teška zbog velikog broja migranata na malom prostoru te postoji bojazan da se takva situacija ne prenese i na općinu Hadžići. Više od 60 odsto migranata koji se nalaze na prostoru BiH su smješteni u kampove Ilidža i Hadžići te bilo kakav novi prihvat migranata je neprihvatljiv.

Sa sastanaka je upućen apel nadležnim institucijima i odgovornim osobama da sa svoje strane poduzmu sve kako bi se situacija poboljšala. To podrazumjeva rasterećenje postojećih kampova Blažuj i Ušivak, ubrzavanje procedura kako bi se omogućilo provođenje postupka udaljavanja i readmisije u zemlje porijekla.

Općina Hadžići najoštrije će se usprotiviti bilo kakvom novom smještaju migranata na području općine.

Potrebno je da nadležne institucije pod hitno sačine plan rješavanja migrantske krize sa jasnim rokovima i zaduženjima.

Općina Hadžići je zatražila od IOM-a i Službe za poslove sa strancima BiH te od odgovornih u Migrantskom kampu Ušivak da ograniče kretanje migranata, pogotovo u večernjim satima te da se pooštri kućni red kampa. Zatraženo je od organa sigurnosti da vrše dodatne kontrole okupljanja na javnim mjestima i ugostiteljskim objektima.