• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Prevencijom do sigurnog okruženja

Jedna od najstarijih bolesti, za koju se zna više od 4.000 godina, bjesnilo ili bjesnoća je teška i po ljude smrtonosna zarazna bolest zoonoza, jer je njeno liječenje nemoguće i ishod je fatalan.

Veterinarskoj inspekciji se mora prijaviti svaka na bjesnilo sumnjiva životinja, u slučaju ujeda, životinju treba držati u izolaciji radi desetodnevnog posmatranja, životinje iz kuća, stanova i dvorišta obavezno voditi isključivo na povodcu, sa korpom na njušci.

Preventivno djelovanje kod životinja podrazumijeva suzbijanje ove zaraze kod divljih i domaćih životinja putem vakcinisanja, registracija/obilježavanje, čipovanje i vakcinacija nevakcinisanih pasa i mačaka poznatih vlasnika i obilježavanje svih nevakcinisanih pasa i mačaka preko veterinarskih stanicama, zatvaranje/izolacija pasa i mačaka poznatih vlasnika, u cilju sprječavanja kontakta sa psima i mačkama lutalicama ili susreta sa divljim životinjama mogućim izvorima zaraze, hvatanje i zbrinjanavanje pasa i mačaka lutalica, te izbjegavanje dodira nepoznatih životinja, pogotovo onih koje se neobično ponašaju.

Svi psi stariji od tri mjeseca se moraju vakcinirati protiv bjesnila. Pas koji tokom godine dostigne starost od tri mjeseca mora biti vakciniran u roku od 14 dana, a novonabavljeni psi koji nisu vakcinirani moraju se vakcinirati u roku od 14 dana od dana nabavke.

Preporučuje se vakcinacija mačaka protiv bjesnila.

Ako dođe do ujeda ili ogrebotine od životinje, bez obzira da li je ona zdrava ili zaražena virusom bjesnila ranu treba odmah isprati vodom i sapunom, razblaženim deterdžentom ili alkoholom, a nakon toga odmah se javiti ljekaru, u cilju sprječavanja zaraze virusom bjesnila.

Veterinarsku ambulantu Hadžići možete kontaktirati putem telefona 033 420 266.

Saopštenje Veterinarske ambulante Hadžići pogledajte ovdje.