• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Dan nestalih općine Hadžići: Traga se za još 74 Bošnjaka

U organizaciji Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih u Hadžićima danas je položeno cvijeće na Centralno spomen-obilježje Hadžići čime je obilježen Dan nestalih općine. Hadžići su tokom agresije na BiH bili pod kontrolom tzv. Vojske republike Srpske. Bošnjaci su masovno i sistematski protjerivani, ubijani i na kraju „nestali“. Mada je domaće pravosuđe u nekoliko postupaka donijelo osuđujuće presude za zločine na području Hadžića, to je tek dio pravde. Ostaje onaj koji se tiče pronalaska nestalih i obezbjeđivanja dokaza za procesuiranje.

“Najviše Bošnjaka u Hadžićima nestalo je krajem maja s toga smo odredili da Dan nestalih općine bude upravo ovaj datum, 25. maj. Evo ove godine to se poklopilo sa drugim danom Ramazanskog bajrama koji je između ostalog i Dan šehida.

S obzirom na vanrednu situaciju i pandemiju koronavirusa nismo pravili uobičajeni tevhid za nestale već je imam Gradske džamije Hadžići Hašim ef. Zahirović proučio Hatmu, a dova je proučena tokom Bajram namaza i dan ranije na džuma namazu”, kazala je sekretar Udruženja Fadila Nišić.

U 2020. godini još uvijek se traga za 74 Bošnjaka iz Hadžića koji se vode pod terminom „nestali“, starosti od 19 do 70 godina.