• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Održana 35. sjednica Općinskog vijeća Hadžići

Pod predsjedavanjem Mirze Mušanovića danas je održana 35. sjednica Općinskog vijeća Hadžići kojoj je prisustvovalo 25 vijećnika. Većinom glasova usvojena je Informacija o izvršenju Budžeta Općine Hadžići za prva tri mjeseca 2020. godine. Ostvareni su prihodi i primici od 5,7 miliona KM što predstavlja 40,05% planiranih sredstava. Planirani Budžet Općine Hadžići za 2020. godinu iznosi 14,2 milona KM.

U februaru ove godine Općina Hadžići je ostvarila prihode od skoro 1,2 miliona KM, a pojavom pandemije kronavirusa ti prihodi u martu padaju na 800.000 KM. O uticaju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa COVID-19 na našu lokalnu zajednicu govoro je načelnik Hamdo Ejubović.

“Prihodi u aprilu su bili 500.000 KM i isto to očekujemo i za maj. Ako bi ti prihodi bili takvi 12 mjeseci onda bismo imali budžet od 7 miliona KM. Konsultovao sam se sa određenim ekonomskim stručnjacima koji su procijenili da bi za općinu naše veličine uspješan budžet u ovoj situaciji bio 9 miliona KM. Međutim, mi imamo dodatne adute kao što je Industrijska zona Hadžići. Tu očekujemo investicione prihode blizu 800.000 KM. Ovih dana pregovaramo sa investitorima kako bi gradili fabriku za proizvodnju dječije hrane. Paralelno s tim borimo se da dobijemo sredstva MMF-a i Svjetske banke oko kojih se trenutno svađaju svi nivoi vlasti u BiH. U Budžetu FBiH za lokalne zajednice je izdvojen grant od 30 miliona KM. Tražio sam preko SOGFBIH da se taj novac linerano podijeli na 80 općina čime bi nama pripalo 375.000 KM. Također cilj nam je intenzivnije sarađivati sa svim ministarstvima KS kako bi oni finansirali ili barem sufinansirali projekte koje smo zamisli završiti u 2020. godini”, obrazložio je Ejubović.

Općinski načelnik je vijećnicima govorio i o zaključcima sa 4. vanredne sjednice Općinskog štaba civilne zaštite putem kojih će se na različite načine iz Budžeta Općine Hadžići utrošiti blizu 1,2 miliona KM na ublažavanje ekonomske krize.

“Parlament FBIH je usvojio Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 ili takozvani korona zakon. On nam je omogućio da koristimo pasivizirana sredstva predviđena za zaštitu i spašavanje i sredstva za održavanje skloništa. Pomoći ćemo preduzećima koja su od interesa za općinu Hadžići kako bi očuvali radna mjesta. Pomoći ćemo i one koji sami žele ekonomski ojačati svoja domaćinstva obrađivanjem poljoprivrednog zemljišta kupovinom motokultivatora, opreme za navodnjavanje, plastenika ili ako bude zainteresovanih da pomognemo u ojačavanju stočnog fonda. Odlučili smo da nabavimo i određenu medicinsku opremu Domu zdravlja Hadžići. Finansirat ćemo projekte čišćenja okoline, održavanje puteva, čišćenje divljih deponija, čišćenje loklanih vodotoka isl.” kaže Ejubović.

Vijećnici su razmatrali i jednoglasno usvojili Izvještaj o radu i poslovanju JKP „Komunalac“ d.o.o. Hadžići za 2019. godinu te Plan poslovanja za 2020. godinu. Ovo preuzeće je u 2019. godini ostvarilo dobit u iznosu 24.832 KM. Usvojen je i Finansijski izvještaj i Izvještaj o radu Javne ustanove „Kulturno - sportski i rekreacioni centar“ Hadžići za 2019.

“Kao primarnu zadaću stavljam uspostavljanje dobre saradnje sa načelnikom Općine Hadžići, Općinskim vijećem i službama Općine, kako bi zajedno doprinijeli kvalitetnim sadržajima na opće zadovoljstvo krajnjih korisnika građana,učenika, sportskih rekreativaca i svih oni koji promovišu zdrav način života. Pokušat ću dati jednu potpuno novu dimenziju rada naše javne ustanove. Kroz nekoliko faza želim poboljšati način našeg poslovanja, interijer i struktruru objekta te sve to obogatiti novim kulturno-sportskim sadržajima”, istakao je u svom obraćanju novoizabrani direktor JU KSIRC Hadžići Ilijas Kovačević.

Vijećnisi su usvojili i Plan aktivnosti Općinske izborne komisije Hadžići u pripremi i provođenju Lokalnih izbora 04. oktobra/listopada 2020. godine. Usvojena je i Informacija o stanju kulture na području općine Hadžići u 2019. godini.