Položeno cvijeće na Centralno-spomen obilježje Hadžići povodom godišnjice bitke za Koščan

U povodu obilježavanja godišnjice bitke za Koščan, danas su predstavnici Općine Hadžići, predstavnici boračkih organizacija, učenici i građani odali počast šehidima i poginulim borcima polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom spomen-obilježju u Hadžićima.

KOscan_CSO_2017KOscan_CSO_2017_8

„Koliko je bilo važno agresoru da zauzme Koščan dovoljno govori podatak da su tokom ratnih godina tri puta pokušali zauzeti ovu kotu. Zadnji napad je predvodio lično haški optuženik i ratni zločinac Ratko Mladić. Okupio je tada elitne agresorske jedinice sa okupirane hadžićke teritorije, Ilidže i razne dobrovoljce. Nije mu pomogao ogromni oklopno-mehanizovani potencijal. Zaustavili smo tenkove i transportere više srcem nego ručnim bacačima. Namjera je bila da preko brda Koščan izbiju na brdo Ormanj i presjeku put spasa koji je preko sela Lokve i Igmana povezivao Sarajevo sa ostatkom svijeta“, kazao je, između ostalog, ratni komandant 9. brdske brigade Armije RBiH Ešref Bajraktarević.

KOscan_CSO_2017_5 KOscan_CSO_2017_13

Udruženje “Deveta brdska brigada” Hadžići i Općina Hadžići Vas pozivaju da svojim prisustvom 29.aprila 2017. godine u 12:00 sati na brdu Koščan uveličate godišnjicu odbrane jedne od najvažnijih strateških tački odbrane Sarajeva u toku agresije na BiH u periodu 1992.-1995.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0