Ozbiljan posao organizacije EYOF 2019 krenuo iz Hadžića

Od 9. do 16. februara 2019. godine Bosna i Hercegovina će biti domaćin Evropskog omladinskog olimpijskog festivala. EYOF (European Youth Olympic Festival) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina u Evropi.  EYOF 2019. uključuje osam sportova: alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snowboard, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej, karling. Po prvi put od Olimpijskih igara 1984. ukazala nam se prilika da se na ozbiljan način organizuju takmičenja u zimskim sportovima. Domaćini olimpijade bit će Sarajevo i Istočno Sarajevo koji će, ako uspješno organizuju i provedu ovaj događaj, vratiti našu zemlju  na kalendar takmičenja u zimskim sportovima. S druge strane, ovo je šansa da se rekonstrukcijom postojećih i izgradnjom novih objekata na Igmanu i Bjelašnici obogati cjelogodišnja turistička ponuda.

Tim povodom jučer je u zgradi Općine Hadžići održan sastanak kome su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, načelnici Općina Hadžići i Trnovo Hamdo Ejubović i Ibro Berilo, direktor Zavoda za planiranje KS Hamdija Efendić, marketing menadžer EYOF 2019 Jasmin Ademović, Sekretar Gradske uprave Elvir Hadžiahmetović te predstavnici investitorske grupe “Emirates” Amer Čorić i Mirza Karić.

Eyof_2019

“Projekat Eyofa je jedan od najvažnijih infrstrukturnih, ekonomskih i turističkih u Kantonu Sarajevo i to trebamo najozbiljnije shvatiti i u Općinama i u Zavodu za planiranje KS. Imamo kašnjenja, ali i sreću da će se Eyof odvijati na ove dvije općine Trnovo i Hadžići. Ovim putem molim načelnike da urade svoj dio posla na prvim narednim sjednicama Vijeća. Zavodu za planiranje KS ovo je prioritet broj jedan. Sve što bude potrebno da uradi Vlada KS mi ćemo to i uraditi”, kazao je premijer Konaković.

ZnphDn9Y

” Prije svega koristim priliku da se zahvalim premijeru za sve ono što je uradio infrastukturno na Bješanici. Također, hvala Gradskoj upravi sa kojom smo ubijedili Evropski olimpijski komitet da imamo snage i kapaciteta da sprovedemo igre kakve jesu. Nismo imali kapaciteta i resursa da se posvetimo operativnim stvarima koje slijede od danas pa u narednih 13 mjeseci. Ključno bi bilo da mi dobijemo njihovu finalnu saglasnost. Već imamo tridesetak ljudi koji čine Organizacioni komitet i sada se možemo baviti svim ovim stvarima koje su potrebne da se provede Eyof”, istakao je marketing menadžer EYOF 2019 Jasmin Ademović.

“Centralna figura u slijedećim procesima je Zavod za planiranje Kantona Sarajevo. Svi zahtjevi Eyofa, investitora i Gradske uprave moraju se slijevati na adresu Zavoda za planiranje. Svi ti zahtjevi moraju biti planski obrađeni i finansijski obezbijeđeni. S obzirom da Eyof zanima sam događaj koji će se desiti početkom februara 2019. godine, dakle zimski sadržaji, a da investitore i lokalnu zajednicu zanimaju i sadržaji koji će gore biti tokom čitave godine, moramo napraviti jedinstvenu plansku dokumentaciju. Nakon, toga Zavod za planiranje će Općinama dati jasne planove koje ćemo realizovati u najkraćem mogućem roku”, rekao je načelnik Ejubvić.

Eyof_2019_6

“Mi smo u zakašnjenju. Do sada smo trebali imati završenu stazu na Igmanu, kako bi ove godine imali testno takmičenje, što je redovna procedura Evropskog olimpijskog komiteta u pripremama za igre. Imamo usvojen samo organizacioni budžet koji se odnosi na organizaciju igara dok budžet za infrastukturu još nemamo. Zato je tu Kanton Sarajevo koji nas snažno podržava. Što se tiče Kantona Sarajevo mi imamo sve spremno. Iz Istočnog Sarajeva nemaju ništa, tako da je skoro pa izvjesno da ćemo i taj dio obaveza preuzeti na sebe. Stvari će tu biti jasne nakon Skupštine koja će se održati 28. decembra”, kazao je Hadžiahmetović.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0