Otvorena fabrika peleta u kasarnoj Žunovnica, osam ljudi dobilo posao

O novootvorenom biznis centru kasarna “Žunovnica”u Hadžićima jutros je svečano  pušten u rad pogon za proizvodnju peleta fabrike Miltel čime je osam radnika sa BIRO-a Hadžići dobilo posao i riješilo svoju egzistenciju. Uz prisustvo predstavnika Općine Hadžići te predstavnika firme Miltel i njihovih poslovnih partnera, pogon su svečano pustili u rad Općinski načelnik Hamdo Ejubović i direktor Miltela Edhem Aljović.

Otvaranje_fabrike_peleta_2014_54

– Namjera nam je da proizvodimo 500 tona na mjesečnom nivou. Stoga smo odmah u početku zaposlili osam ljudi. U skorije vrijeme proširit ćemo obim proizvodnje, a samim tim i povećati broj uposlenih. Preduzeli smo sve neophodne mjere kako bi ova naša mala fabrika bila ekološki prihvatljiva. Ugradnjom neophodnih filtera možemo reći da u vanjsku okolinu šaljemo potpuno čist zrak. Mašine koje smo instalirali garantuju nam proizvodnju kvalitetnog peleta po svim evropskim standardima. Zainteresovanih za naš proizvod ima mnogo i nadam se da će tako i ostati. Hvala načelniku Općine Hamdi Ejuboviću i općinskim strukturama koji su učinili sve da što brže dođemo od ideje do realizacije, kazao je Aljović.

Otvaranje_fabrike_peleta_2014_82

Vlada FBiH dala je na privremeno korištenje kasarnu Žunovnica Općini Hadžići na period od pet godina. Općina je postala privremeni vlasnik lokacije ukupne površine 1.725.888 m2 sa izgrađenim objektima i infrastrukturom od 15 zidanih i četiri montažna objekata.

Otvaranje_fabrike_peleta_2014_22

– Danas je veoma teško zaposliti i dva čovjeka, a ne osam koliko ih je danas dobilo posao u ovoj fabrici peleta. To je osam porodica koje će u ovom teškom vremenu svojim radom zarađivati svoj hljeb. Pogon je otvoren u bivšoj kasaranoj JNA u Žunovnici iz koje su OS BiH izašle prije nekih godinu dana. Mi kao Općina investitorima i svim zainteresovanim za biznis dajemo u zakup ove prostore s namjerom da ih sačuvamo i iskoristimo u najbolje svrhe. Nakon isteka pet godina nadamo se da ćemo ovu kasarnu dobiti u trajno vasništvo kako bi razvijali veće i ozbiljnije projekte, kazao je Općinski načelnik Hamdo Ejubović.

Otvaranje_fabrike_peleta_2014_20

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0