Općina Hadžići: Press konferencija povodom migrantske krize

Povodom migrantske krize i najavljenog dolaska kontingenta od 250 “problematičnih” migranata u bivšu kasarnu “Ušivak” Hadžići iz migracionih centara Unsko-sanskog kantona, u zgradi Općine Hadžići danas je održana press konferencija na kojoj je na pitanja novinara odgovarao načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović. Prvi čovjek Općine je pred okupljenim novinarima ponovio stavove koje je na jučerašnjoj hitnoj sjednici usvojio zajednički Kolegij Općinskog vijeća i Općinskog načelnika te najavio moguće mjere koje će lokalna zajednica poduzeti u slučaju pogoršanja stanja na terenu.

20190222-850_0624

” Još jednom pozivamo nadležne institucije da urade svoj dio posla. Ovo se odnosi prije svega na Vijeće ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Kao što migranti imaju svoja ljudska prava, tako i mi, građani Hadžića imamo pravo na sigurnost i bezbjednost. Ukoliko nadležene institucije ne promijene stanje na terenu mi ćemo se vrlo brzo samoorganizovati i samozaštiti. Formirat ćemo krizni štab i upravljati krizom. Kriza neće upravljati nama. Ističem da mi želimo biti dio rješenja, a ne stvaranja problema, kazao je Ejubović.

20190222-850_0627

Između ostalog, načelnik Hadžića traži da država ravnomjerno rasporedi teret migrantske krize.

” Na terenu posljedice migrantske krize trpe općine Bihać, Velika Kladuša i Hadžići. Pozivamo državu da ovaj teret ravnomjerno rasporedi. Republika srpska je također dio države BiH i treba da se uključi u rješavanje problema. Država u svakom trenutku može postaviti kontejnere za smještaj migranata na bilo kom pedlju zemlje od istoka do zapada, a ne samo u centrima u Bihaću, Kladuši i Hadžićima”, poručio je Ejubović.

20190222-850_0640

Iz Općine Hadžići su također poručili da nemaju ništa protiv dislokacije određenog broja migranata iz centara Unsko-sanskog kantona u Kanton Sarajevo radi pružanja bolje zdravstvene zaštite, boljih uslova smještaja i higijene.

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0