Općina Hadžići: Adresni registar i Geoinformacioni sistem

Služba za prostorno uređenje, urbanizam i građenje Općine Hadžići te stručno osoblje kompanije GAUSS prezentovali su jučer svim zainteresovanim građanima, pravnim subjektima i uposlenicima Općine rezultate projekata Uspostava adresnog registra i Uspostava geoinformacionog sistema. Na prezentaciji koja je održana u Sali vijeća rečeno je da je Adresni registar skup svih adresa na jednom mjestu u elektronskom obliku.

Uspostavom Adresnog registra postali smo dio centralnog Adresnog registra koji je uspostavljen na nivou BiH, kao dio velikog projekta u oblasti zemljišne administracije. Uz pomoć ovog resgistra moguće je brzo i lako doći do svake adrese u okviru 62 naseljena mjesta naše općine. Do sada je obrađeno 59 ulica.  Postavljeno je 3437 pločica sa brojem, isto toliko pločica sa nazivom ulice te 116 velikih tabli sa nazivom ulice. Izdato je preko 5000 potvrda, koje su dostavljene svim građanima na adresu“, kazala nam je voditeljica projekta Uspostave adresnog registra Alma Izmirlija.

_ADO2230

Sa pomenutom potvrdom građani u Policijskoj stanici Hadžići mogu izvršiti promjenu adrese prebivališta. Što se tiče preduzeća, koja za izvršene usluge izdaju račune, kao i za institucije koje svoje usluge pružaju na terenu, sve su blagovremeno obaviještene o već postavljenim brojevima.

_ADO2237

Na taj način je svima omogućeno da na vrijeme izvrše ažuriranje podataka u bazama koje posjeduju. Kada budu postavljeni svi brojevi, građani će putem web-a moći pristupiti svim podacima. Na ovaj način će se olakšati pronalaženje tačne lokacije kako za građane, tako i za određene državne službe (hitna pomoć, policija, pošta i sl.) Važno je naglasiti da je za građane sve besplatno. Sredstva su obezbjeđena u budžetu naše općine.

Geoinfomacioni sistem

U cilju pružanja boljih usluga građanima, uporedo se radilo i na uspostavi Geoinformacionog sistema ili uspostavi jedinstvene baze svih prostornih podataka važnih za našu općinu.

_ADO2235

U našoj bazi na jednom mjestu nalaze se podaci kao što su: prostorni planovi, regulacioni planovi, orto-foto snimak, investicije, javna uprava, kultura, socijalna zaštita, sport i rekreacija, vjerski objekti, zdravstvo, školstvo, urbanističke saglasnosti, građevinske dozvole, infrastrukturni sistemi, komunalne djelatnosti, ugrožena područja, prirodni resursi, turizam, ulice, naseljena mjesta, kućni brojevi i td. Ažuriranje pomenutih podataka će biti kontinuirano, a omogućit će se da i građani putem interneta pristupe određenim podacima.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0