Održana 5. sjednica Općinskog vijeća Hadžići

Na danas održanoj 5. sjednici Općinskog vijeća Hadžići prisustvovalo je 27 vijećnika koji su razmatrali 12 tačaka dnevnog reda.  Sjednicu je vodio predsjedavajući Adnan Proha.

Jednoglasno je usvojena Odluka o kriterijima za raspodjelu sredstava iz Budžeta Općine Hadžići za 2017. godinu – podrška poljoprivredi. Ovom Odlukom raspoređena su sredstva za namjenu nabavke mehanizacije, opreme za mljekarstvo i pčelarstvo, te sufinansiranje projekata za uzgoj krupne stoke. Projekat ”Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba kroz uzgoj krupne stoke”, biti će realizovan na principu sufinansiranja od strane Muslim Aid Sarajevo, Općine Hadžići i korisnika. Ciljna grupa su najugroženije kategorije društva, nezaposlene osobe, samohrane majke, osobe sa invaliditetom i povratnici koji posjeduju odgovarajuće poljoprivredno zemljište i objekat na području općine Hadžići. Projektom bi bilo obuhvaćeno 20 korisnika kojima bi se obezbijedila jedna visoko steona junica, te edukacija iz oblasti uzgoja krupne stoke.

Obuka_vijecnici_2017_38

Vijećnici su jednoglasno usvojili Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana „Privredna zona Hadžići“ u Hadžićima te Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana „Sportsko – rekreacioni centar“ u Tarčinu.

„Sa stručne strane smo objasnili metodologiju donošenja oba ova Regulaciona plana. Ovo je osnovni koncept kojim određujemo okvire i glavne pravce koji će se dalje razvijati. Što se Bjelašnice tiče najbolje bi bilo da to bude jedan investitor. Kad govorimo o Tarčinu to bi trebao biti sportsko-rekreativni parkovni prostor koji ćemo lijepo urediti“, kazao je načelnik Ejubović u svom obraćanju.  Vijećnici su usvojili Informaciju o radu Policijske stanice Hadžići za period januar – decembar 2016. godine. Načelnik IV policijske uprave Ilidža Mirsad Dželilović konstatovao je da je broj krivičnih djela u uličnom kriminalitetu smanjen zahvaljujući radu službi na terenu, ali iskazao i nezadovoljstvo po pitanju rješavanja krivičnih djela teške krađe.

Obuka_vijecnici_2017_53

„Fokusirat ćemo se na radu u sprječavanju i prevenciji ovakvih krađa posebno na području Miševića i Pazarića“, kazao je Dželilović.

Usvojena je Odluka o dodjeli Općinskih priznanja. Kolektivna „Šestomartovska plaketa“ dodijeljena je KUD „Bjelašnica“ Pazarić, a pojedinačne Munibu Bečiroviću i  Refiku Reizbegoviću. Kolektivna „Zahvalnica Općine Hadžići“ dodijeljena je  preduzeću „MUSIĆ – COMPANY“ d.o.o. Hadžići, Udruženju za traženje zarobljenih i nestalih iz Hadžića, Rukometnom klubu Hadžići, a pojedinačne Dževadu Musiću, Senadu Sulejmanoviću te posthumno Fikretu Joldi. Posebno počasno priznanje „Prijatelj Hadžića“ dobit će  Izet Bozalija. Sva priznanja bit će dodijeljena na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići u povodu Dana nezavisnosti BiH i Dana Općine Hadžići 6. marta 2017. godine.

Obuka_vijecnici_2017_39

Jednoglasno je usvojena Informacija o aktivnostima KJKP „RAD“ za 2016. godinu i Plan aktivnosti za 2017. godinu. Usvojen je Zaključak koji podrazumjeva izgradnju niša za smještaj kontejnera na čitavom području općine Hadžići te postavljanje korpe za kabasti otpad na lokalitetu kasarne Žunovnica.

Obuka_vijecnici_2017_45

Na današnjoj sjednici usvojen je i  Izvještaj o radu Pravobranilaštva Općine Hadžići za 2016. godinu. Pored načelnika i njegovih saradnika sjednici su prisustvovali zastupnik u Skupštini Kantona Eldar Čomor, načelnik IV policijske uprave Ilidža Mirsad Dželilović, te predstavnici “Elektrodistribucije” Sarajevo i KJKP “Rad” d.o.o. Sarajevo.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0