Odata počast heroju Hikmetu Mehmediću Hikcu

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju Gradac danas je obilježena 27. godišnjica od pogibije heroja Hikmeta Mehmedića Hikca, načelnika Štaba 9.brdske brigade ARBiH. Cvijeće su položile delegacije Općine Hadžići, boračkih udruženja općine Hadžići te delegacija OO SDA Hadžići.

Hikac_2019_8

„Rahmetli Hikmet jedan je od rijetkih oficira bivše JNA koji se aktivno uključio u borbu na ovim prostorima. Ogroman je doprinos dao svojim znanjem i zalaganjem te uspostavljanjem sistema odbrane od nadolazeće agresije na BiH i slobodne teritorije općine Hadžići“, kazao je predsjednik Udruženja „9.bbr“ i njen ratni komandant Ešref Bajrektarević.

Hikac_2019_12

Hikmet Mehmedić je rođen 11.09.1964. godine u selu Jeleč – Hadžići. Aktivno vojno lice. Poginuo je 20.09.1992. godine na Zagoni – Gradac, kao vojnik, na dužnosti načelnika Štaba 9. brdske brigade.

Hikac_2019_29

Posthumno je 1996. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan”. Ovom obilježavanju prisustvovali su i učenici Srednjoškolskog centra Hadžići predvođeni profesorom Rasimom Katanom gdje im je održan čas historije.

Hikac_2019_31

Dužno poštovanje odano je i svim poginulim borcima u rejonu odbrane 2. brdskog bataljona Devete brdske brigade ARBiH.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0