Obilježena godišnjica bitke za Postolac-Blinje

Na spomen-obilježju borcima Armije i MUP-a RBiH u Sastavcima kod Tarčina danas je obilježena godišnjica bitke za Postolac-Blinje. U prisustvu rodbine i prijatelja te delegacija Općine Hadžići, Kantona Sarajevo, Koordinacionog odbora boračkih udruženja, OO SDA Hadžići, PSD “Pazarić”, polaganjem cvijeća i prigodnim govorima odata je počast proslavljenim borcima-komandantima ARBiH: Zahiru Kariću Belom, Suadu Mehmediću Sudi, Sretenu Lojanici Sreti, Adnanu Turčinoviću Adi, Ismetu Šariću i ostalim poginulim pripadnicima Armije i MUP-a RBIH .

Blinje_2018_2

– Bio je to period kada je zategnutost u odnosima s HVO-om došla do usijanja. Ekstremisti HVO-a su 12. juna 1993. godine u selu Tulica zapalili 27 kuća, čiji su vlasnici bili Bošnjaci. Stanovništvo bošnjačke nacionalnosti je protjerano, odnosno pohapšeno i odvedeno u zatvore HVO-a. Da nam se ne bi ponovio isti scenarij mi smo izveli munjevitu akciju oslobađanja i zaposjedanja šireg rejona Blinja. U borbama vođenim s bojovnicima HVO-a 20. juna 1993. godine poginuli su Zahir Karić Beli, Suad Mehmedić Sudo, Sreten Lojanica Sreto, Ismet Šarić i Adnan Turčinović Ado, prisjetio se tih ratnih dana komandant bataljona Ejub Hujić direktni učesnik borbi za Postolac.

Blinje_2018_22

Postrojbe HVO-a 16. i 17. juna 1993. godine granatiraju sela u dolini Lepenice: Žežalovo, Bukovicu i Solakoviće, nakon čega su uslijedili pješadijski napadi. U tom periodu borci 9.bbr ARBiH branili su liniju odbrane u dužini 42 kilometra, od Golog brda desno, do Meorišta, lijevo, a da linija razdvajanja s HVO-om nikada nije bila mirna.

– Sa ovog mjesta se sjećamo naših prvaka, ratnih komandanata i gazija. Tih dana, u direktnim borbama prsa u prsa sa neprijateljem, ginu naši najveći sinovi. Dakle komandanti, koji su bili odlučni u svojoj namjeri da Bosna opstane, ginu u direktnim borbenim dejstvima sa neprijateljem. Da nije bilo njih, takvih veličina, mi danas ne bi bili ovdje i pričali ovo što pričamo. Dok je takvih ljudi biće i Bosne, kazao je okupljenim Općinski načelnik Hamdo Ejubović.

Blinje_2018_8

Nakon Sastavaka, prisutni su se zaputili do šehidskog mezarja Kahrimani gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće svim šehidima te na groblje Dub gdje je minutom šutnje, polaganjem cvijeća odata počast Sretenu Lojanici Sreti. U emotivnom govoru okupljenima sestra pokojnog Sretena Lojanice je kazala:

– Iza mog Sretena nisu ostala ni djeca ni žena na koje bih ja prenijela ljubav koju sestra gaji prema svome bratu. Meni je ostalo da tu ljubav prenesem na vas. Na njegove saborce, prijatelje i komšije.

Blinje_2018_30

Današnjem obilježavanju prisustvovali su i učenici Osnovne škole “Hilmi ef. Šarić” Tarčin u pratnji pomoćnika direktora Nermina Subašića i nastavnika Ferida Ramića te su na taj način dali svoj doprinos u očuvanju kulture sjećanja na najčasniju borbu heroja Armije RBiH.

Blinje_2018_24

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0