Obilježena 27. godišnjica „Bitke na Prehulji“

Ogroman je značaj bitke na Prehulji koju su 13. maja 1992. godine izvojevali patriote nad srbočetničkim agresorom i ogroman je značaj prostora Ivan-sedla za opstanak Bosne i Hercegovine. Ovo je rečeno danas u selu Trzanj na šehidskom spomen-obilježju gdje je obilježena 27. godišnjica „Bitke na Prehulji“. U strategijama generala JNA koji su planirali zauzimanje Bosne i Hercegovine u kratkom roku stoji da je ključ pokoravanja Bosne zauzimanje greda Ivan-sedla, Igmana i Vlašića.

Prehulja_2019_4

Upravo iz tog razloga „Bitka na Prehulji“ bila je jedna od najznačajnijih za opstanak Bosne i Hercegovine. Delegacije Općine Hadžići i boračkih udruženja položile su cvijeće i proučile Fatihu te se sa posebnim pijetetom sjetile poginulih: Alibašić Mirsada, Čekrlija Mensura, Čekrlija Vejsila, Alibašić Edina, Fišo Nijaza, Fišo Arnesa, Čekrlija Eldara, Šabović Abida, Nikšić Rusmira i Tufo Atifa.

Prehulja_2019_5

Selo Trzanj je u toku agresije na BiH dalo 10 šehida od kojih su četvorica odlikovana najvišim ratnim priznanjima ARBiH i MUP-a RBiH. U sklopu obilježavanja ove godišnjice održan je čas historije i položeno cvijeće na spomen-obilježju Prehulja, položeno je cvijeće i proučena Fatiha na centralnom spomen-obilježju šehidima ispred Osnovne škole “Hilmi ef. Šarić” Tarčin te na mezaru rahmetli Tufo Refika, pukovnika ARBiH.

Prehulja_2019_14

Organizatori manifestacije su Udruženje “Veterani policije SJB Hadžići” i Općina Hadžići.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0