Obilježena 26. godišnjica pogibije pripadnika TO u naselju Gradac

Na spomen-obilježju Gradac-Potoci, danas je obilježena 26. godišnjica pogibije osam pripadnika ARBiH. Na mjestu spomen-obilježja “Potoci” u naselju Gradac, 24. maja 1992. godine agresorska granata usmrtila je osam pripadnika ARBiH i pripadnika TO koji su stali u odbranu BiH na liniji Ormanja. Tog dana smrtno su stradali Ahdin Džafić (komandir voda), Nedžad Džafić, Mehmed Džafić, Suad Čomor, Haris Kahrimanović, Mevlid Lihovac, Salem Selimović, ubijeni minobacačkom granatom ispaljenom sa četničkih položaja te Elvedina Šehić, poginula nesretnim slučajem.

Gradac_2018

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici Općine Hadžići, predstavnici Udruženja šehida i poginulih boraca Općine Hadžići, predstavnici Kordinacije boračkih udruženja Općine Hadžići, borci Interventnog voda, Općinski odbor SDA Općine Hadžići te porodice žrtava koji su učenjem Jasina i polaganjem cvijeća odali počast šehidima.

Gradac_2018_15

Prisutnim se obratila predstavnica Udruženja šehida i poginulih boraca Amila Bužo.

Gradac_2018_21

– Ovo je prilika da se sjetimo naših šehida, naših najhrabrijih sinova koji su svoje živote ugradili u temelje Bosne i Hercegovine, koji su se izborili za ovu našu slobodu i naše živote, istakla je Bužo.

Prisutnima se obratio i direktni učesnik borbi tih majskih dana Arben Isufi. On je u to vrijeme bio pripadnik Interventnog voda.

Gradac_2018_31

–  23. maja neprijateljske snage, agresor i dušman izvodi napad na širem rejonu naselja Gradac sa namjerom da ovlada tim područjem da bi svoje taktičke tačke uvezao te zaposjeo ovaj dio. Tog dana, snage koje su bile ovdje, stanovnici Gradca prvi su pružili odlučni otpor. Jedinica Interventnog  voda, rezervnog sastava MUP-a zajedno sa borcima iz Gradca stupili su u direktnu borbu sa neprijateljem. U jednom trenutnku, na lijevom kraju bojišta, rahmetli Kasim Šehić je pomogao našoj jedinici da se odupre neprijatelju i na neki način taj teren smiri. Taj dan Kasim je zarobljen. Upali su u zasjedu,  a Avdo Kadić sa tadašnje 22 godine je poginuo, u direktnoj borbi sa dušmanom. Taj mladić koji je nosio pušku M-48, sasječen je dušmanskim rafalom preko grudi. Jasmin Krasnić, Kajanović Dino i Ekrem su ranjeni istog tog dana. U odlasku na zaposjedanje linija i na tom drugom borbenom zadatku, pronalaženju našeg Avde, od granate gine sedam boraca. Ranjeni su dobrovoljci Interventnog voda Nijaz Kadić, Fehim Kadić i poginuo je Haris Kahrimanović, koji je ostao da traži svog druga. Isufi je poručio mlađim generacijama da ne smiju zaboraviti ovih četrdesetak momaka, Avdu, Harisa, i ostale te da nikada ne saginju glavu.

Gradac_2018_1

Doprinos kulturi sjećanja na period 1992 – 1995, herojsku borbu ARBiH i ove godine dali su učenici prvih i trećih razreda JU Srednjoškolski centar Hadžići. Svojim prisustvom oni su obilježili današnju godišnjicu uz direktora Selvera Ejubovića i profesora Rasima Katanu.

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0