Obilježena 26. godišnjica „Bitke za Košćan“

U selu Košćan na spomen-obilježju herojima Armije i MUP-a RBiH polaganjem cvijeća i prigodnim kulturno-umjetničkim programom danas je obilježena 26. godišnjica “Bitke za Košćan”. Brojne delegacije boračkih udruženja, općina Hadžići, Kiseljeka, Kreševa i Ilidže, Kantona Sarajevo, borci i porodice šehida odale su počast najboljim sinovima Bosne i Hercegovine. Ovo selo, i kote oko njega, bilo je jedno od najvažnijih strateških tački odbrane Sarajeva u toku agresije na BiH. Bitke koje su ovdje vodili pripadnici Devete brdske brigade protiv daleko naoružanijeg neprijatelja su legendarne u analima Armije RBiH. Jedan od tri napada na Košćan prevodio je lično Ratko Mladić, ratni zločinac osuđen na doživotnu kaznu zatvora, tada komandant tzv. Vojske Republike Srpske. Naravno i tu bitku je izgubio. Borci Košćanskih bitaka dobili su čak 11 Zlatnih ljiljana, najveće vojničko priznanje. Mnogi su u temelje naše države ugradili svoje živote i dijelove tijela.

Koscan_centralni_skup_2019_45 Koscan_centralni_skup_2019 Koscan_centralni_skup_2019_12 Koscan_centralni_skup_2019_15 Koscan_centralni_skup_2019_17 Koscan_centralni_skup_2019_39 Koscan_centralni_skup_2019_41 Koscan_centralni_skup_2019_42

„Košćan su branili i odbranli borci Kiseljaka, Hadžića, Rakovice, Kreševa zajedno sa pripadnicima policije odnosno MUP-a RBiH. Nesebična je bila podrška naroda ovoga kraja, ali i izbjeglica iz svih krajeva BiH. Sa istom dozom žestine i mržnje, na Košćan i Lepeničku kotlinu kidisale su agresije srbo-četničke vojske i ustaše HVO-a. Kreatori tih agresija su presuđeni ratni zločinci na izdržavanju doživotnih kazni zatvora i presuđeni UZP-ovci. Bosna i Hercegovina je opstala, kazao je danas na Košćanu načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0