Obilježena 25. godišnjica stradanja mještana Grivića i Vrančića

Polaganjem cvijeća, učenjem Jasina i Fatihe na šehidskom mezarju Grivići i mezarju Vrančići danas je obilježena 25. godišnjnica stradanja stanovnika ova dva hadžićka naselja. Na današnji dan tokom agresorskog  napada na Griviće i Vrančiće živote su izgubili: Hasan Dupovac, Emir Dupovac, Adnan Dupovac, Dinan Dupovac, Fahrudin Čović, Vahid Čović, Meho Čović,  Derviš Mujić, Amir Mujić, Midhat Drina i Ejub Drina.

Grivici_2017 Grivici_2017_14 Grivici_2017_15

– Današnji datum je najtužniji u historiji Grivića i Vrančića. Na današnji dan 1992. godine u ranim jutarnjim satima, agresor potpomognut mašinerijom JNA u jakom napadu je ovladao ovom kotlinom i zauzeo mjesta Griviće i Vrančiće. Stanovništvo je protjerano, a oni koji su branili svoja ognjišta platili su svojim životima. Šest borca koji su poginuli bili su sinovi jedinci. Od njih šest, trojica su bili posljednji muški potomci određenih familija. Njihovom pogibijiom ugasile su se i te porodične loze. Hvala svima koji su danas sa nama ovdje da se dovom sjetimo hrabrih sinova Bosne i svih njenih šeihida, kazao je Mirsad Teleravić.

Grivici_2017_22

Cvijeće su položile delegacije Općine Hadžići, boračkih udruženja i građani.

– Sa ovog svetog mjesta u ovom svetom mjesecu Ramazanu možemo poručiti da nikada nećemo zaboraviti naše šehide i ono zašto su se oni borili. Za dan kada će nas Gospodar sve zajedno okupiti treba se spremati. Treba se spremati i za to da se ne stidimo pred našim šehidima na dan tog susreta. Oni se nemaju čega plašiti jer su dali najvrednije što su imali, a to su njihovi životi. Naša borba još traje. Naši mlađi naraštaji moraju znati da se historija na ovim prostorima ponavlja. Bit će opet napada na Bosnu i Bošnjake. Zato moramo biti spremni i odlučni da sve buduće agresije na vrijeme zaustavimo. Baš kao što su to činili i naši šehidi, kazao je okupljenima Općinski načelnik Hamdo Ejubović.

Vrancici_2017 Vrancici_2017_1 Vrancici_2017_8

Obilježavanje ovog značajnog datuma tradicionalno organizuju Općina Hadžići i boračke organizacije općine Hadžići.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0