Obilježena 25. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na šehidskom mezarju Kahrimani u Pazariću danas je obilježena 25. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.  Cvijeće su položili predstavnici Koordinacionog odbora boračkih udruženja Hadžići i Općine Hadžići.

kk_1 kk_2

Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika ove respektabilne vojne formacije ugradilo je živote u temelje države Bosne i Hercegovine. Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je 1. septembra ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, a na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba Vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića i po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i prvog predsjednika Alije Izetbegovića.

 

U sastav Prvog korpusa ušle su jedinice sa područja Sarajeva, Kalinovika, Čajniča, Foče, Goražda, Višegrada, Han-Pijeska, Olova, Sokoca, Rogatice, Rudog, Trnova, Ilijaša, Breze, Vareša, Visokog, Fojnice, Kiseljaka i Kreševa. Prvi korpus je 1992. godine brojao 34.500 pripadnika, a taj je broj tri godine poslije narastao na 40.500 boraca. Njih 472 je odlikovano najvišim ratnim priznanjem ‘Zlatni ljiljan’, 19 pripadnika ratnim priznanjem ‘Srebreni štit’, dok je 29 pripadnika odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH. Tri brigade su u sastavu ovog korpusa odlikovane kolektivnim priznanjem ‘slavna’, a četiri brigade najvišim kolektivnim priznanjem ‘viteška’.  kk_3

kk_4

Povodom obilježavanja godišnjice planirano je otvaranje izložbe ratnih fotografija Prvog korpusa. U 18:00 sati zakazano je i svečano otvaranje Trga Prvog korpusa Armije RBiH smještenog u blizini zgrade Kantona Sarajevo i Općine Centar, čije je uređenje sufinansirala. U večernjim satima u multimedijalnoj sali Fonda memorijala održati će se promocija monografije Prvog korpusa Armije RBiH.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0