Obilježena 25. godišnjica „Bitke na Prehulji“

U subotu , 13. maja, obilježena je 25. godišnjica „Bitke na Prehulji“. Obilježavanju su prisustvovale porodice šehida, poginulih boraca, ratni vojni invalidi, borci- veterani rata, te mnogobrojni sugrađani. Tradicionalno obilježavanje je započelo polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen obilježju kod JU OŠ“ Hilmi ef Šarić“ u Tarčinu. Zatim je odata počast i položeno cvijeće  na mezar pukovnika ARBiH Tufo Refika. U sklopu obilježavanja ovog datuma održan je čas historije, te položeno cvijeće na spomeniku „Prehulja“. U 13:30 sati otvoren je program manifestacije u MZ Trzanj.

Prehulja_2017_1Prehulja_2017_4

Prisutnima se obratio pomoćnik općinskog načelnika Izet Koro, a govor je održao i jedan od učesnika bitke Enver Čičko, predsjednik Saveza Patriotske lige Kantona Sarajevo.

– „Svjedoci smo svih događaja, te da su Milošević i Karadžić sa svojim sljedbenicima planirali da sa lica zemlje nestanu Bošnjaci i da podijele Bosnu i Hercegovinu. Svijet je šutnjom odobrio taj plan, nametnuo embargo na oružje, a samim time i oduzeo nam pravo na odbranu. Sve one koji su mislili da neće doći do odbrane dočekalo je čudo bosanskog otpora. Ovdje, na našem prostoru, okupljaju se krvolovci i banditi, te pod okriljem SDS-a gomilaju velike količine naoružanja i organizuju pravovojne formacije. Pravovojne formacije po selima demonstriraju silu i vrše pripreme za svoje zločine. Nedaleko odavde, na Prehulji – dominantnoj koti , četnici su  tada okupili jedinicu dobrovoljaca koji su imali zadatak da u datom momentu uvežu jedinice iz Hercegovine i jedinice sa područja Općine Hadžići, odnosno sa teritorije Tarčina. Brzom reakcijom naših jedinica ta četa je uspješno poražena i krenuli smo  pobjedonosnim putem oslobađanja ostalih okupiranih teritorija naše domovine”,  kazao je gospodin Čičko.

Prehulja_2017_8 Prehulja_2017_9 Prehulja_2017_33

Svojim izvedbama kulturno- umjetnički program su upotpunili članovi hora KUD „Bjelašnica“ iz Pazarića, a kada je završen oficijelni dio manifestacije druženje je nastavljeno uz zakusku.  Manifestacija je imala  za cilj sjećanje na šehide, poginule borce, te ratne vojne invalide Općine Hadžići.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0