Obilježena 24. godišnjica od pogibije osam policajaca na Treskavici

Ratovi počnu kada neki zli ljudi smisle zle namjere i krenu da ih ostvare. Ratovi su događaji u kojima se neminovno gine. Kako prvog  tako i zadnjeg dana. Na početku agresije na BiH, Hadžići su pretrpjeli velike žrtve kada se u ulici XII hercegovačke brigade mučki ubija 14 građana. Posljednjeg dana agresije na BiH, 11.10.1995. godine na Treskavici gine osam pripadnika MUP-a RBiH: Selim Tufo, Atif Tufo, Amir Agić, Erik Tiro, Edin Hajro, Rusmir Nikšić, Šaban Muhibić i Šemsudin Čilaš. Taj dan je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Godinjska_brda_2019_2019_4 Godinjska_brda_2019_2019_13

Tim povodom danas je na platou Godinjskih brda- Trnovo na spomen-obilježju položeno cvijeće i proučen Jasin. Cvijeće su položile delegacije Općine Hadžići, Koordinacije boračkih udruženja Hadžići, Kantona Sarajevo te saborci i porodice poginulih policajaca. Prisutnima se obratio Mujo Ibrica, ratni načelnik SJB Hadžići koji je napravio presjek najznačajnih dešavanja od 1991. godine do tragičnog 11. oktobra 1995. godine.

Godinjska_brda_2019_2019_27

„Za policiju je bio težak početak, tok, a evo i sam kraj rata. Kada je u pitanju ovaj datum 11.10.1995. godine, malo prije smo položili cvijeće i na spomen-obilježje rahmetli Zaim u Imamoviću koji je samo na dva dana prije pogibije naših heroja položio svoj život također na ovome pravcu. Ovi momci su prošli čitav rat i bili su pravi borci. Takva im je sudbina. Dobro mi je poznata čitava situacija. Bio sam s njima taj dan kada smo primali zadatak, zatekao sam ih ovdje nakon tog događaja. Neke ranjene, a ove koji su poginuli razmijenili smo nekoliko dana poslije. To su teški trenuci. Nastojat ćemo da spomen na ove šehide prenesemo i na mlađe generacije. Hvala vam svima što ne zaboravljate i što dolazite na ovakva obilježavanja, kazao je između ostalog Ibrica.

Godinjska_brda_2019_2019_17

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović učesnik tih oktobarskih događaja na Treskavici 1995. godine.

Godinjska_brda_2019_2019_28

„ I ja sam jedan od onih koji su tu taj dan bili. Znamo kako se to odigravalo. To je bio jedan užasno težak dan kada se 90 odsto njihove vatrene moći okrenulo i skoncentrisalo na brdo Hum. Nismo u prvi mah znali ko je tu, ali smo između sebe govorili, daj Bože da tu iko živ ostane. To je izgledalo toliko strašno. Navečer smo saznali da je osam naše braće i još četverica njih iz Kiseljaka i Kreševa poginulo na tom položaju. Prošlo je 24 godine. Svi smo svoje utiske formirali. Međutim, danas na ovome mjestu trebamo uzeti zavjet da se borimo kako su se i oni borili. I mi smo bili spremni dati svoje živote, ali nismo bili takve sudbine. Nisu dobre namjere oko nas.

Godinjska_brda_2019_2019_26 Godinjska_brda_2019_2019_35

Nije dobro djelovanje oko nas. Rijetko na kojem mjestu je rame uz rame sa Armijom RBiH policija vodila svaku bitku, a  to se desilo na našem području. Moramo im odati to priznanje. Svaki put kažemo da je prostor općine Hadžići jedinstven prostor u kome ni iz jedne važne bitke policija nije izostala.

Godinjska_brda_2019_2019_45

Da ne govorimo o tome da su nam bili prvi oslonac u pokretanju otpora nastupajućoj agresiji, govorio je Ejubović.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0