OBAVIJEST

Obavještavaju se vlasnici pasa za čije pse se utvrdi da se slobodno kreću javnim površinama bez nadzora i vlasnici koji budu činili druge prekršaje, da će biti kažnjeni po Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja (Sl.Glasnik BIH broj 25/09), i to za fizička lica do 10.000  KM i za pravna lica do 200.000 KM. Ako se utvrdi da vlasnički pas nije mikročipovan i registrovan kao kućna životinja (član 43. stav 2. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, Sl. Glasnik BIH 25/09) SMATRAĆE SE NAPUŠTENIM PSOM.

 Izvod iz Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, pasa i domaćih mački, načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim životinjama i psima na području općine Hadžići:

 – U dvorištu porodične kuće ne može se držati pas koji napada ljude i životinje, pas koji učestalim lajanjem i zavijanjem remeti mir građana. 

– Pas koji se drži u neograđenom dvorištu ili vrtu MORA biti  vezan lancem ili biti smješten u ograđenom prostoru koji će osigurati da se životinja neće moći samostalno udaljiti. Na vidljivom mjestu vlasnik psa mora postaviti oznaku koja upozorava na psa (npr. “čuvaj se psa” i sl.)

– Vlasnik kućnog ljubimca dužan je pri svakom izvođenju na javnu površinu općine Hadžići nositi pribor za čišćenje fekalija i očistiti svaku površinu koju njegov ljubimac onečisti.

 Prijava prisustva ili napada od strane napušenog psa vrši se higijenskom servisu“Komunalac” (033/420-346) ili komunalnom inspektoru Općine Hadžići (033/475-956), koji izdaje nalog za dalje postupanje.

Komunalna inspekcija Općine Hadžići

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0