Masovna grobnica na putu prema Trnovu krije tijela 46 ubijenih Bošnjaka

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović sastao se danas sa predsjednicom i sekretarom Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih osoba općine Hadžići Mevlidom Hadžihasanagić i Feridom Nišić. Dogovorene su naredne aktivnosti vezane za nedavno ekshumirane posmrtne ostatke 12 naših sugrađana pronađenih u masovnoj grobnici na Igmanu, lokalitet Lokvice.

Nestali_2019_1

Kako kažu u Udruženju, imena 12 osoba se znaju, ali je ipak potrebno čekati rezultate sudsko-medicinske obrade, analize i utvrđivanja identiteta putem DNK uzorka. Radi se o našim sugrađanima, Bošnjacima, iz Donjih Hadžića zarobljenim i strijeljanim od strane srpsko-crnogorskog agresora u ljeto 1992. godine.

Nestali_2019_3

„Evo i u 2019. godini po okolnim planinama Bošnjaci Hadžića pronalaze masovne grobnice i u njima tjela naših najmilijih. To su očiti dokazi kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije i brojni zločini od strane srpskog agresora. Pronašli smo ovih 12 tijela, a imamo jake tragove da pronađemo još jednu masovnu grobnicu koja krije tijela 46 Hadžićana. Oni su prema onim informacijama s kojima raspolažemo zakopani uz put prema Trnovu. Nadam se da ćemo brzo pronaći ovu lokaciju“, kazao je načelnik Ejubović.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0