Kahrimani: Polaganjem cvjeća obilježen Dan Zlatnih ljiljana

Dobitnici najvećih ratnih priznanja naše općine, porodice šehida i poginulih boraca, predstavnici Općine Hadžići i Koordinacije boračkih udruženja jučer su položili cvijeće  i pročili Fatihu na Šehidskom mezarju Kahrimani čime je počelo obilježavanje 9. maja – Dana Zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmom. Okupljenima u spomen sobi Kahrimani obratili su se načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Hadžići Zifet Dželko Piđ.

Kahrimani_Dan_zlatnih_ljiljana_2019_1 Kahrimani_Dan_zlatnih_ljiljana_2019_3

„Dan Zlatnih ljiljana je i Dan pobjede nad fašizmom. Međutim, pobjeda nad fašizmom nikada se nije desila. Fašizam je jedno vrijeme bio ugašen, pa je mutirao i devedestih godina se pojavio u svom najgorem obliku, gorem nego četrdesetih godina. Borba za opstanak države BiH je bila teška. Naši političari danas, po mom mišljenju, imaju goru borbu jer mnogi Bosnu ne vole. Sa ovog mjesta možemo poručiti da će borci biti uvijek uz one koji su za cjelovitost države BiH i njene granice. Nikada nećemo dozvoliti da ovu državu pocijepaju i podijele jer je plaćena velikom cijenom, krvlju naših šehida“, kazao je Dželko.

„Za slobodu koju danas imamo platili smo veliku cijenu. O tome svjedoči i šehidsko mezarje u Kahrimanima. Nije slučajno da se mezarje nalazi u Kahrimanima, jer kahreman u prevodu znači junak. Dakle oni koji su stekli šehadet su junaci. Junaci su i oni koji su preživjeli i koji su danas nosioci najvećih ratnih priznanja. Biti Bošnjak i hodati uzdignute glave kroz Bosnu znači biti junak. Jer svi okolo izražavaju neprijateljstvo na različite načine prema Bošnjacima i Bosni kao zemlji. Zahvaljujući kahremanima koji su prije živjeli i koji danas žive, Bosna je bila i opstaće“, govorio je Ejubović.

Kahrimani_Dan_zlatnih_ljiljana_2019_7 Kahrimani_Dan_zlatnih_ljiljana_2019_9

Nakon posjete Kahrimanima dobitnici najvećih ratnih priznanja, te porodica šehida i poginulih boraca dobitnika priznanja prisustvovali su polaganju cvijeća na Šehidskom mezarju Buča Potok te Svečanoj akademiji u Multimedijalnoj Sali Općine Novi Grad. Centralna manifestacija obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmom koju organizuje Federalni Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja održati će se u četvrtak 9. maja u Goraždu. Polazak autobusa iz Sarajeva planiran je za 14:30h ispred Zemaljskog muzeja, a više informacija članovi mogu dobiti u svojim općinskim Udruženjima.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0