Jedinstveno arheološko istraživanje na nekropoli stećaka „Metaljica“

Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, Institut za arheologiju  Filozofskog fakulteta Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS i Općina Hadžići pokrenuli su projekat arheološkog istraživanja nekrolopole stećaka „Metaljica“ Vilovac kod Tarčina. Radi se o jedinstvenom istraživanju koje se po prvi puta javlja u Bosni i Hercegovini u ovoj formi. Cilj je da se, na bazi pronađenih skeleta Bogumila utvrde genetske karakteristike srednjovjekovnog bosanskog čovjeka te da se napravi paralela sa današnjim stanovnicima ovog područja, ali i čitave Bosne i Hercegovine. Istraživanje vodi prof. Edin Bujak sa odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, sa dodiplomskim i postdiplomskim studentima  arheologije.

dronmetaljicadnk_2019_3 (7)

„Prije svega hvala resornom ministarstvu i Općinskom načelniku Hamdi Ejuboviću koji su imali sluha za jedan ovakav važan projekat. Radi se o jednom novom dometu arheoloških iskopavanja i jedinstvenom projektu u koji  su uključena genetička, antropološka, karbonska istraživanja sa puno interdisciplinarnog rada. Istražit ćemo život i smrt srednjovjekovnih stanovnika ovoga područja. Skeleti će biti analizirani na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju gdje ćemo dobiti DNK analize i genetski kod srednjovjekovne populacije ovoga područja“, kazao je rof. Bujak.

metaljicadnk_2019_6

Općina Hadžići je jedna od rijetkih općina u Bosni i Hercegovini koja izdvaja znatna sredstva za istraživanje i dokumentovanje kulturno-historijskog nasljeđa. Urađeno je mnogo projekata između kojih je popis stećaka, starih bosnaskih nišana, istraživanja starih srednjovjekovnih gradova na području općine Hadžići.

metaljicadnk_2019_10

„Cilj ovoga istraživanja je pronalazak skeleta srednjovjekovnih stanovnika ovoga područja, starih Bošnjana, Bogumila. Skeleti će putem Institua za geološka istraživanja biti poslati na analizu da se utvrde određene karakteristike i da se eventualno napravi neka komparacija sa današnjim stanovnicima ovoga područja. Ovo je projekat koji je značajan za nivo Bosne i Hercegovine između ostalog što se po prvi puta javlja u našoj državi“, istako je prof. Vahid Alađuz predsjednik Komisije za historizaciju Općine Hadžići.

metaljicadnk_2019_13

Lokalitet nekropole stećaka „Metaljica“ Viovac danas je posjetio i načelnik Ejubović.

metaljicadnk_2019_23

„Genetskim i karbonskim analizama utvrdit će se tačna starost ovih skeleta te dužina njihovog života na ovim prostorima. Saznat ćemo jako puno o životu naših predaka i time dodatno saznavati ono što je u historiji Bosne ostalo nerazjašnjeno ili prikriveno. Ustanovit ćemo ko je ovdje živio i kakav je DNK nosio, da li smo genetski povezani sa našim precima itd. Ja smatram da jesmo. Ovdje leže naši dobri Bošnjani koji su na svoje grobove stavljali stećke teške i po tri-četiri tone. Time su ostavili poruku za sva vremena „niko nas ni mrtve odvade pomjeriti neće“, rekao je načelnik Ejubović.

metaljicadnk_2019_19

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0