Informacija o održanim općinskim takmičenjima učenika osnovnih škola

Matematika

Takmičenje iz matematike je održano po rasporedu u petak 05. marta 2019. u OŠ ”Hadžići” u Hadžići sa početkom u 9.00 sati. Takmičenje je bilo pojedinačno, a takmičili su se učenici VII, VIII i IX  razreda, po tri učenika iz svakog razreda škola učesnica. OŠ ”Zaim Kolar” iz Trnova je imala samo dva predstavnika u IX razredu. Nakon dva sata rada učenika, komisije su pregledale radove i sumirale rezultate, a potom su proglašeni rezultati, te uručene diplome i novčane nagrade učenicima za osvojeni plasman. Najviše uspjeha kod VII-ih razreda imali su učenici OŠ ”9.maj” iz Pazarića čiji su učenici osvojili prvo i treće mjesto, i to: Bećarević Amer dijeli prvo mjesto sa osvojenih 17 bodova a Tulić Amina treće mjesto sa 9 bodova. Prvo mjesto je dijelila i  učenica iz OŠ ”6.mart” Hadžići, Masleša Zerina sa 17,0 boda. U ukupnom zbiru bodova po školama najuspješnija je OŠ ”9.maj” Pazarić sa 33,5 bodova, druga OŠ ”6.mart” Hadžići sa 28 osvojenih bodova,  treća je OŠ ”Hilmi ef.Šarić” Tarčin sa 17,5 bodova,  a četvrta OŠ ”Hadžići” Hadžići sa 16,5 bodova. OŠ ”Zaim Kolar” iz Trnova-Dejčići nije imala takmičara u kategoriji VII razreda. Drugo i treće mjesto kod VIII-ih  razreda zauzeli su učenici iz OŠ ”9.maj” Pazarić, Selman Fejzić (II mjesto 11 b) i Ensar Bužo (III mjesto 10,5 b), a prvo mjesto je zauzela  učenica Adna Čović  iz OŠ ”6.mart” Hadžići sa osvojenih 11,5 bodova. U ukupnom plasmanu VIII-ih razreda najbolja je bila OŠ ”6.mart” Hadžići sa ukupno osvojenih 28,5 bodova, drugo mjesto je osvojila OŠ ”9.maj” Pazarić (23 b), treće  mjesto OŠ ”Hadžići” Hadžići (13,5 b), a četvrto mjesto  OŠ ”Hilmi ef.Šarić” Tarčin (6,5 b). OŠ ”Zaim Kolar” iz Trnova-Dejčići nije imala takmičara ni u kategoriji VIII razreda . Kod IX-ih  razreda najbolji su bili učenici Azra Šošić (I mjesto 21,5 b) i Dalila Habibija (III mjesto 10 b) iz OŠ ”Hadžići” Hadžići, a drugo mjesto je osvojila učenica Hava Lihovac (10,5 b) iz OŠ ”9.maj” iz Pazarića. Po osvojenom ukupnom broju bodova u ovom razredu prvo mjesto je zauzela OŠ ”Hadžići” Hadžići sa 33,5 osvojenih bodova, druga je bila OŠ ”9.maj” Pazarić (17,5 b), treća OŠ ”6.mart” iz Hadžića (12 b),  četvrta OŠ ”Zaim Kolar” iz Trnova (6,5 b), dok je peto mjesto zauzela OŠ ”Hilmi ef.Šarić” iz Tarčina .

Fizika  

Takmičenje iz fizike je održano 07. marta 2019. u OŠ ”9. maj” u Pa        zariću sa početkom u 9.00 sati. Takmičenje je bilo pjedinačno a takmičili su se učenici VIII  i IX-ih  razreda devetogodišnje škole. Škole su predstavljala po tri učenika za svaki razred a za izradu zadataka su imali dva sahata (120 min.). Nakon što su komisije za svaki razred pregledale radove i sumirale rezultate, isti su pod šiframa dati na uvid takmičarima radi eventualnih primjedbi, te kako istih nije bilo  proglašeni su pobjednici. Najviše uspjeha kod IX-ih  razreda su imali učenici OŠ ”6.mart” iz Hadžića koji su  osvojili prvo i drugo mjesto, te su tako bili najbolji u plasmanu IX-ih razreda (155 bodova) i u ukupnom plasmanu škola zaVIII i IX razred (252 boda). Drugo mjesto u kategoriji IX razreda zauzela je OŠ ”Hadžići” Hadžići (121 b)  treća  OŠ ”9.maj” Pazarić (59 b), četvrta OŠ ”Zaim Kolar” Trnovo-Dejčići (52 b) i peta OŠ ”Hilmi ef.Šarić” Tarčin (46,5 b). Pojedinačno su prvo i drugo mjesto su osvojili učenici OŠ ”6.mart” iz Hadžića , ito: prvo mjesto Uma Dervišević  (65,5 bodova), a drugo Ajla Šljivo (53,5 b), dok je trece mjesto osvojila Azra Šošić  iz OŠ ”Hadžići” iz Hadžića (51.5 bodova). Kod VIII-ih razreda najbolji su bili učenici OŠ”6.mart” iz Hadžića koji su osvojili 97 bodova, druga je bila OŠ ”Hadžići” iz Hadžića (91 b), treća OŠ ”9.maj” Pazarić (73 b), a četvrta OŠ ”Hilmi ef.Šarić” Tarčin (61,5 b). OŠ ”Zaim Kolar” iz Trnova-Dejčići nije imala predstavnike u kategoriji VIII-ih razreda. U pojedinačnoj konkurenciji kod VIII razreda najbolja je bila Adna Čović OŠ ”6. mart” Hadžići (51,5 bodova), druga je bila Sarah Bećirović iz OŠ ”Hadžići” Hadžići (50 bodova), a treće mjesto Selman Fejzić iz OŠ ”9.maj” iz Pazarića (40,5 bodova). U ukupnom zbiru bodova za VIII i IX razred prva je OŠ ”6.mart” Hadžići sa osvojenih 252 boda, druga OŠ ”Hadžići” Hadžići (212 bod.), treća OŠ ”9.maj” Pazarić (132 bod.), četvrta OŠ ”Hilmi ef. Šarić” Tarčin (108 b), te peto mjesto OŠ ”Zaim Kolar” iz Trnova-Dejčići (52 boda) bez učesnika za VIII razred i sa jednim učenikom manje za IX razred.

 

Informatika

Takmičenje je održano 11. marta u OŠ ”Hilmi ef. Šarić” u Tarčinu, sa početkom u 09,00 sati. Po propozicijama na ovom takmičenju su se takmičili učenici koji su činili ekipu od tri učenika za svaku školu i kao ekipa su rješavali zadatke iz testa za informatiku (ekipno).

    Ekipe škola:

    OŠ ”6.mart” Hadžići – Krkalić Džemal i Sućeska Hamza;

OŠ ”Hilmi ef.Šarić” Tarčin – Bakir Japalak, Nedim Meša i Kalem Adin;

OŠ ”9.maj”Pazarić – Šabić Adna, Lihovac Hava i Bećarević Amer;

OŠ ”Hadžići” Hadžići – Šošić Azra, Habibija Dalila i Omerović Samira;

OŠ ”Zaim Kolar” Trnovo-Dejčići – nisu imali ekipu na ovom takmičenju.

Iz zbirne bodovne liste se vidi da su učenici pokazali relativno dobro znanje iz ove oblasti i od mogućih 400 bodova osvojili 257,50 bodova (64,37%). Prvo mjesto je zauzela ekipa OŠ ”Hadžići” Hadžići  sa osvojenih maksimalnih 100 bodova.

Redosljed:

  1. OŠ — ”Hadžići” Hadžići 100 bodova
  2. OŠ — ”9.maj” Pazarić 75 bodova
  3. OŠ — ”Hilmi ef. Šarić” Tarčin            30 bodova
  4. OŠ –”6.mart” Hadžići 40 bodova

Geografija 

Takmičenje održano 12. marta u OŠ ”6.mart” u Hadžićima, sa početkom u 09,00 sati. Takmičenje je bilo pojedinačno a osnovne škole su predstavljali po tri učenika IX-ih razreda iz svake škole, izuzev škole iz Trnova koja je imala dva učenika (ukupno 14 učenika). Učenici su od ukupno 1500 osvojili 686,5 bodova (45,76%). Najbolje rezultate ostvario je učenik OŠ ”Hadžići” iz Hadžića, Ahmed Čomor (83 b.), drugi je bio učenik Bakir Neradin iz iste škole, dok je treće mjesto osvojila Uma Dervišević, učenica OŠ ”6.mart” iz Hadžića. Ukupni plasman škola po ukupnom broju osvojenih bodova je sljedeći:

 

  1. OŠ ”Hadžići” Hadžići —  219,5   bodova
  2. OŠ”6.mart” Hadžići —  162,5    ”
  3. OŠ”Hilmi ef. Šarić” Tarčin —  146       ”
  4. OŠ ”9. maj” Pazarić              —  118       ”
  5. OŠ ”Zaim Kolar” Trnovo — 41  bod (dva učenika).

 

Bosanski jezik 

Takmičenje održano 15. marta u OŠ ”9.maj” u Pazariću, sa početkom u 09,00 sati. Takmičenje je bilo pojedinačno a osnovne škole su predstavljali po jedan učenik VII-ih i jedan učenik VIII-ih razreda iz svake škole, izuzev škole iz Trnova koja nije imala predstavnika na ovom takmičenju. OŠ ”Hadžići” i OŠ ”Hilmi ef Šarić” nisu imali predstavnike za sedmi razred. Kod sedmih razreda 1. Mjesto je osvojila Šejla Kafedžić sa 43 boda iz OŠ ”6.mart” Hadžići, dok je 2. mjesto zauzela učenica Oš ”9.maj” Pazarić, Emina Karahmet sa 35,5 bodova. Kod osmih razreda 1. mjesto je zauzela učenica OŠ ”9.maj” Pazarić Lamija Čomor sa 58 bodova, 2. mjesto su postigle učenice Sarah Bećirović  – OŠ ”Hadžići” i Azra Pandur – OŠ ”6.mart” sa istim brojem bodova (48,5 b), dok je 3.mjesto osvojila Lamija Hasić, učenica OŠ ”Hilmi ef. Šarić” iz Tarčina. U ukupnom zbiru bodova za oba razreda najbolja je bila OŠ ”9. maj” Pazarić (93,5 bod.), druga je OŠ ”6.mart” Hadžići (91,5 b), treća OŠ ”Hadžići” Hadžići (48,5 b), a četvrta OŠ ”Hilmi ef.Šarić” Tarčin (47,5 b).

Demokratija-CIVITAS

Takmičenje je održano u subotu 23.03. u OŠ ”6.mart” u Hadžićima sa početkom u 09,00 sati. Na takmičenju su učestvovale ekipe osnovnih škola sa područja naše Općine izuzev OŠ ”9.maj” iz Pazaric,  od po osam učenika koji su predstavili svoje radove, a takmičenjem je rukovodio organizacioni tim, odnosno stručna komisija imenovana od strane PPZ-a i CIVITAS-a koji je i organizator ovog takmičenja. Nakon pregleda panoa od strane stručnog žiria i prezentacije učenika žiri je sumirao rezultate, te proglasio pobjednike.  Prvo mjesto je zauzela ekipa OŠ ”6. mart” Hadžići (776 bodova).  koja će učestvovati na     Kantonalnom takmičenju. Drugo mjesto je osvojila OŠ ”Hadžići” Hadžići (774 bodova),  dok je treće mjesto je pripalo OŠ ”Hilmi ef. Šarić” iz Tarčina sa temom (706 boda). Osnovne škole ”9.maj” iz Pazarića i ”Zaim Kolar” iz Trnova-Dejčići nisu priavile svoje ekipe za ovo takmičenje. Za sve učesnike su obezbjeđeni sokovi i sendviči od strane organizatora, odnosno Općine, a nagrade i diplome ekipama je obezbjedila nevladina organizacija CIVITAS.

Desk lamp on empty wooden office table as space for text or product placement

Služba za opću upravu, društvene djelatnosti i zajedničke poslove

 

Stručni savjetnik za poslove obrazovanja

Šefkija Džeko

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0