Hadžićko ljeto 2017 – Festival folklora “Djeca mira”

Međunarodnim festivalom folklora pod nazivom “Djeca mira” sinoć je na prepunom stadionu Osnovne škole “6.mart” Hadžići počela kulturno zabavna manifestacija Hadžićko ljeto 2017. Hadžićkoj publici igrom,plesom i narodnim nošnjama predstavila su se djeca iz Bugarske, Grčke, Izraela, Turske, Crne Gore, Srbije, Češke Republike te predstavnici BiH. Čast da otvori manifestaciju pripala je Općinskom načelniku Hamdi Ejuboviću.

Vecer_Folklora_2017_4 Vecer_Folklora_2017_37 Vecer_Folklora_2017_60 Vecer_Folklora_2017_94 Vecer_Folklora_2017_96
– Večeras sa ovog mjesta šaljemo poruku svijetu da svi ljudi bez obzira na različitosti mogu živjeti u miru i slozi. Najbolji primjer je druženje ovih mališana na festivalu koji se zove “Djeca mira”. Ono što oni pokazaju odrasli mogu uzeti za primjer, kazao je između ostalog na zvaničnoj ceremoniji otvaranja festivala načelnik Ejubović.
Festival je trajao skoro tri sata a predstavili su se: Ansambl “Hor Jerusalem” iz Izraela, KUD “Lakmos” iz Grčke, Crkveni ansambl “Branko” iz Srbije, Dječiji ansambl “Usmev” iz Češke, Dječiji ansambl “Zlatna Trakia” iz Bugarske, KUD “Kotor” iz Crne Gore, KUD ” Kuzeyin Usaklari” iz Turske te trenutno četiri najbolja folklorna društva iz BiH KUD ” Ivan Planina” Tarčin, KUD “Mladi Metalac” Hadžići ,KUD “Bjelašnica” Pazarić i KUD “Igman” Hadžići.

Defile_folklor_Hadzicko_Ljeto_2017_8 Defile_folklor_Hadzicko_Ljeto_2017_22 Defile_folklor_Hadzicko_Ljeto_2017_26

 

Ars_Populi_Gastro_ponuda_2017_1 Ars_Populi_Gastro_ponuda_2017_28 Ars_Populi_Gastro_ponuda_2017_46

Nešto ranije ova folklorna društva napravili su defile glavnom ulicom Hadželi dok je u parku Meram Konya Društvo za afirmaciju kulture i umjetnosti “Ars populi” Hadžići građane počastilo gastro specijalitetima i izložbom rukotvorina.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0