Hadžići: Književna večer sa Abdulahom Sidranom

Književna večer sa Abdulahom Sidranom u Hadžićima sinoć je ispunila multimedijalnu salu do posljednjeg mjesta, a u duše prisutnih utkala dio osobnosti književnika, koji je na sebi svojstven način oslikao društvena i druga zbivanja na bosanskohercegovačkoj sceni. Stihove, sjećanja i stavove, ovaj rođeni Hadžićanin, podijelio je sa učenicima devetih razreda i njihovim nastavnicima. Na samom početku akademik je recitirao  pjesmu „Mora“, a večer završio stihovima pjesme „Zašto tone Venecija“.

Sidran_Abdulah_2017_29 Sidran_Abdulah_2017_36 Sidran_Abdulah_2017_40 Sidran_Abdulah_2017_46

Na ovom druženju govorilo se i o Sidranovim scenarističkim uspjesima, višestruko nagrađivanim filmovima „Sjećaš li se Dolly Bell“, „Otac na službenom putu“, „Kuduz“ i mnogim drugim. Iz prve ruke mogli smo čuti i o njegovom ličnom dojmu o trenutnoj bosanskohercegovačkoj kulturnoj i društvenoj stvarnosti. Akademik je evocirao sjećanja iz svog djetinstva provedenog u Binježevu, gdje je i rođen, te ispričao priču o svom susretu  sa načelnikom općine Hamdom Ejubovićem u Pazariću za vrijeme rata.

Ovu književnu večer organizovala je OŠ „6. mart“ Hadžići na čelu sa direktorom Muhamedom Čovićem, u saradnji sa Općinom Hadžići i Općinskim načelnikom, te Udruženjem za afirmaciju kulture i umjetnosti „Ars populi“.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0