Gradac: Odata počast osmorici pripadnika TO BiH

Na danšnji dan maja 1992. godine, nedaleko od sela Gradac, agresorska granata usmrtila je osam pripadnika Teritorijalne odbrane BiH koji su stali u odbranu naše domovine na liniji Ormanja. Tog dana smrtno su stradali Ahdin Džafić (komandir voda), Nedžad Džafić, Mehmed Džafić, Suad Čomor, Haris Kahrimanović, Mevlid Lihovac, Salem Selimović. Oni su ubijeni minobacačkom granatom ispaljenom sa četničkih položaja. Istoga dana Elvedina Šehić izgubila je život nesretnim slučajem. U znak trajnog sjećanja na ove šehide danas je na spomen-obilježju Gradac (Potoci) položeno cvijeće i proučen Jasin čime je obilježena 27. godišnjica od ovog događaja.
850_4562 850_4564
O tim najtežim danima agresije na BiH i samom događaju okupljenim građanima i učenicima SC Hadžići govorio je Nijaz Kadić. Tada pripadnik Interventnog voda TO BiH i direktni učesnik događaja. „Pozdravljam vas u ime svih nas koji smo lično bili tog kobnog dana ovdje kada se desio ovaj događaj. U tom periodu svi mi smo bili neiskusni. Međutim, srce i hrabrost svih pripadnika Teritorijalne odbrane općine Hadžići, u to vrijeme, su bili vrlo važni za opstanak BiH i ovih naših krajeva. Dan prije 24. maja 1992. godine, dobili smo naređenje od Teritorijalne odbrane da kao Interventni vod popunimo linije na potezu Gradac-Grivići. Naše namjere je prozreo neprijatelj tj. srbo-četnička vojska. Napravili su nam zasjedu, njihova izvidnica, došlo je do okršaja kada smo izgubili vodiča Šehić Durmišević Kasima. U razmjeni vatre izgubili smo Avdu Kadića. Treba napomenuti da su tokom borbe ranjeni Kajanović Fadil, Krasnić Jasmin i Kajanović Dino. Unatoč tome uspjeli smo sačuvati komunikaciju Gradac-Dupovci-Grivići i tu smo ostali čitavu noć. Ujutro, 24. maja 1992. godine ja i moj saborac Dino smo dobili zadatak da primimo jednu četu koja je bila namijenjena za popunu ove linije. Međutim, niko nije predvidio situaciju da će oni izvršiti granatiranje zone kretanja te čete. Nažalost to se desilo. Borci su poginuli. To su bili naši prijatelji, braća, komšije. Nikada ne smijemo zaboraviti taj dan kao i sva druga dešavanja na ovim prostorima tih ratnih devedesetih godina. Svake godine treba da nas bude što više, poručio je Kadić.
850_4584 850_4585 850_4594
Cvijeće na spomen-obilježje u Gradcu položili su delegacija Općine Hadžići predvođena načelnikom Hamdom Ejubovićem, delegacija Koordinacije boračkih udruženja općine Hadžići, delegacija Udruženja organizacije „Porodica šehida i poginulih boraca“ općine Hadžići i delegacija Općinskog odbora SDA.
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0