Finansijska podrška optuženim pripadnicima Armije i MUP-a RBIH

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević boravio je u petak u službenoj posjeti Općini Hadžići gdje se sastao sa načelnikom Hamdom Ejubovićem. Zajedno sa ministrom Bukvarevićem našu Općinu posjetili su i predstavnici Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Esad Delić i Rizvo Pleh. Razgovarano je o modalitetima pružanja pravne pomoći za patriote protiv kojih se vodi postupak pred Sudom BiH. Između otstalog tema je bila predmet „Silos“. Podsjećamo,  Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Halid Čović, Bećir Hujić, Šerif Mešanović i Nermin Kalember pred Sudom BIH su nepravosnažno osuđeni na ukupno 60 godina zatvora.

Salko_Bukvarevic_2019

– Ne miješamo se u pravne procese i rad sudskih institucija niti želimo da utičemo na konačnu odluku. Želimo pravdu i istinu. Pomoći ćemo patriote ove države u njihovoj sudskoj borbi u dokazivanju njihove časne uloge tokom proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata, kazao je načelnik Ejubović.

Salko_Bukvarevic_2019_2

Federalna Fondacija za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije od svog osnivanja djeluje kao krovna institucija za pravnu pomoć optuženim pripadnicima ARBIH, MUP-a RBiH i ostalih struktura vlasti koji su u periodu 92.-95. učestvovali u odbrani Republike Bosne i Hercegovine

Salko_Bukvarevic_2019_1

a optuženi su za krivična djela ratnog zločina, sa sufinansiranjem troškova odbrane do pravosnažnosti presude braniteljima sa svih područja Bosne i Hercegovine, pravnom pomoći i podrškom članovima uže porodice osuđenih branitelja koji su egzistencijalno ugroženi zbog nezaposlenosti ili narušenog zdravstvenog stanja, djeci optuženih branitelja koja se školuju, te braniteljima povratnicima na području manjeg BH entiteta.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0