Donji Hadžići: Zločin koji se ne zaboravlja

U prvim danima juna 1992. godine, na početku agresije na Republiku BiH, srpsko-crnogorski agresor u naselju Donji Hadžići započeo je svoj krvavi pir zarobljavanjem i ubijanjem Bošnjačkih civila. Od 30. juna 1992. godine će mučki ubiti 68 Bošnjaka, žena, djece, staraca na njihovim kućnim pragovima i njihovim imanjima. Ovo je najsvirepiji zločin koji mještani ovog kraja pamte. Njima je danas na spomen-obilježju Donji Hadžići pročen Jasin, Fatiha i položeno cvijeće u znak trajnog sjećanja.

Donji_Hadzici_2018_1 Donji_Hadzici_2018_4

– Znamo da smo normalno živjeli sa svojim komšijama i znamo da su oni početkom 1992. godine napravili presadan i napali svoje komšije. Od tada mi tragamo za 40 nestalih. Za taj zločin nije niko odgovarao i mi tražimo da se procesuiraju oni koji su zločin počinili. Pojedini izvršioci ubistava žive i rade u Republici Srpskoj i drugim susjednim državama. Tamo obnašaju funkcije i čak rade u policiji, a za zločine ih niko ne procesuira niti ih zove, kazao je danas okupljenima predsjednik MZ Donji Hadžići Dževad Musić.

Donji_Hadzici_2018_5 Donji_Hadzici_2018_14 Donji_Hadzici_2018_20

U povodu sjećanja na 30. juni 1992. godine cvijeće su položile i Fatihu proučile delegacije Općine Hadžići, boračkih udruženja, predstavnici MZ Donji Hadžići, OO SDA Hadžići te porodice i prijatelji ubijenih i nestalih. Prigodan vjerski program izveli su najmlađi članovi džemata Donji Hadžići.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0