Deset kapitalnih projekata Općine Hadžići u 2018. godini

Prema rangu razvijenosti općina i gradova u Federaciji BiH koju je nedavno objavio Federalni zavod za programiranje razvoja, Općina Hadžići je zauzela visoko 18 mjesto. Ovaj pokazatelj nije slučajan ukoliko analiziramo tri protekle godine koje će ostati upamćene kao najuspješnije u novijoj historiji Hadžića.

vlcsnap-2018-01-04-13h37m18s713

 

– Nastavili smo niz od tri godine koji će ostati ubilježen kao najuspješniji u novijoj historiji Hadžića. U 2015. godini realizovali smo budžet od 15,9 miliona KM, godinu nakon toga budžet je iznsio 14,4 miliona KM dok smo u 2017. godini  usvojili rebalansirani budžet od 14,5 miliona KM. Ovaj iznos nije predmet kreditnih sredstava niti prodaje stalnih sredstva nego se radi isključivo o budžetskim sredstvima. Naravno, taj novac smo prevashodno usmjerili na realizaciju naših strategija, govori načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Hamdija Ejubovic-nacelnik Opcine Hadzici 25

 

Strategija razvoja Općine Hadžići kao prioritet ima stvaranje uslova za privredni razvoj. Iako to nije ustavna nadležnost lokalne zajednice, Općina Hadžići je dio posla kreiranja novih radnih mjesta preuzela na sebe. Šta ste uradili na tom planu i šta namjeravate uraditi u godini pred nama?

Fontana_Mehmed_Skopljak_2013_1

– Kupili smo i uredili prostor bivše PDI “Bjelašnica” za razvoj nove industrijske zone. U skladu s tim usvojili smo i Regulacioni plan. Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća u decembru 2017. godine stavili smo 14.000 metara kvadratnih na prodaju da bi se izgradile tri fabrike. Jedna je za proizvodnju obuće, druga za proizvodnju stakla, a treća za proizvodnju ljepljivih traka i materijala za pakovanje. Sve ove fabrike će ispunjavati ekološke standarde i zaštitu čovjekove okoline. Imamo interesovanje velike komapnije za proizvodnju namještaja da u ovoj privrednoj zoni izgradi pogone na 20.000 kvadrata pod krovom sa mogućnošću zapošljavanja do 500 ljudi. Ovaj posao je uslovljen izmjenom Regulacionog plana. Cijeneći dosadašnja iskustva po kojima nam ni jedan investitor nije otišao iz Hadžića, možemo reći i da će se ovi poslovi realizovati. Izgradili smo fleksibilan i učinkovit sistem izdavanja potrebnih dozvola i saglasnosti za privrednike i investitore. U konačnici, ova četiri investitora nude 600 radnih mjesta. Mi bismo bili zadovoljni da se realizuje 400, pojasnio je Ejubović.

Ono sa čime se općina Hadžići malo susretala je grana privrede koja se zove turizam. Ipak, danas Hadžiće možemo prepoznati i po projektima kako što su turističko-rezidencijalno naselje “Sarajevo Resort” Osenik ili Tarčin Forest Resort&Spa.

24173675_1540420069373999_6961501569196081476_o

– MGallery by Sofitel, luksuzni brand svjetske hotelske grupacije AccorHotels otvoren je u Tarčinu.  Radi se o hotelu sa pet zvijezdica u koji je uloženo 25 miliona KM. To je svojevrsna atrakcija i nešto na što možemo svi biti ponosni. Nas prevashodno raduje da je posao dobilo 60 mladih ljudi od kojih je većina sa područja općine Hadžići. Slijedeći korak je aktiviranje Igmana. Izdali smo odobrenje za rekonstrukciju, sanaciju i dogradnju hotela “Fery” na Velikom polju. Investitor će izgraditi hotelski i sportsko-rekreacioni centar pod nazivom O3. To će Igman i Bjelašnicu svrstati u red regionalnih turističkih centara, kazao je Ejubović.

Rijetke su općine u Bosni Hercegovini koje više od polovine budžeta usmjeravaju na kapitalne projekte. Osim jednog manjeg dijela predviđenog za funkcionisanje Općine, podršci kulturi i sportu, većina sredstva je usmjerena na izgradnju. Ti projekti su vidljivi na cijelom području općine Hadžići. Počevši od nove osnovne škole, završetka kolektora Hadžići-Resnik, izgradnje kanalizacionih i vodovodnih sistema, asfaltiranja puteva, izgradnje rasvjete i niza drugih manjih projekata.

– Godina koja je prošla i Budžet od 14,5 miliona KM omogućio nam je da realizujemo jako skupe infrastrukturne projekte i započnemo nove. Valja napomenuti da je završen put za Ljubovčiće koji je sam koštao 3,5 miliona KM. Obezbijeđena su sredstva i ušlo se u projekat sanacije i izgradnje fekalnog kolektora, pripadajućeg vodovoda i puta od Tarčina do zadnje kuće prema Mehinoj Luci. U Pazariću smo počeli projekat izgradnje saobraćajnice od Resnika do džamije u Kahrimanima sa pripadajućim kolektorima i pješačkom stazom. Otvaramo projekte gradnje i sanacije starih magistrala M-17. Od Resnika do ulaza u Osenik te od Gradačkog mosta do pilane u Gradcu. U Hadžićima smo otvorili izgradnju novog mosta kao alternativu postojećim. Po Regulacionom planu imamo obavezu da napravimo kružni tok kod pijace u centru grada, da uredimo ulaz od semafora do M-17 zaključno sa mostom u Garovcima. Izgradit ćemo nove vodovode i izvorišta kao alternativu postojećim. Na Miševićima gradimo saobraćajnicu. To je posao  koji će sigurno trajati tri godine računajući od “plavog krova” Binježevo do Rakovačke ceste, poručio je Ejubović.

Deset kapitalnih projekata Općine Hadžići u 2018. godini

 

  1. 400 radnih mjesta u Privrednoj zoni Hadžići;
  2. Izgradnja regionalnog turističkog centra O3 na Igmanu;
  3. Izgradnja i sanacija fekalnog kolektora, pripadajućeg vodovoda i puta Tarčin-Mehina Luka;
  4. Izgradnja saobraćajnice Resnik-Kahrimani;
  5. Sanacija stare magistrale M-17 na potezu Resnik-Osenik;
  6. Sanacija stare magistrale M-17 kroz naselje Gradac;
  7. Izgradnja kružnog toka u centru Hadžića i saobraćajnice od mosta u Garovcima;
  8. Izgradnja mosta u centru Hadžića;
  9. Uvođenje novih izvorišta vode kao alternativa postojećim;
  10. Izgradnja i rekonstrukcija saobraćajnice Binježevo-Miševići (od “plavog krova” do Rakovačke ceste).

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0